Nu talar Lihagen ut efter dödskampen

Niklas Lihagen: ”Jag är bara så tacksam att jag lever”

HOCKEY

Många minns tydligt de hemska bilderna: Örebros Niklas Lihagen drabbades av hjärtstillestånd och segnade ihop på isen.

Domaren genomförde hjärt-lungräddning – och räddade hans liv.

Nu talar bryter Lihagen tystnaden:

– Jag är bara så tacksam att jag lever. Det tänker jag på minst femton gånger om dagen, säger han till Nerikes Allehanda.

Den tragiska händelsen inträffade 13 december – och skakade om hockey-Sverige ordentligt.

Det var i den allsvenska matchen mellan Niklas Lihagens Örebro och Bofors i Nobelhallen i Karlskoga som Lihagen plötsligt, och helt oprovocerat, segnade ihop medvetslös på isen.

Nu berättar han om den traumatiska händelsen.

– Jag är bara så tacksam att jag lever. Det tänker jag på minst femton gånger om dagen. Och jag tänker att när jag tar mig igenom det här så kommer jag ut flera gånger starkare på andra sidan, säger Lihagen till Nerikes Allehanda.

Domaren räddade hans liv

Hans hjärta hade stannat. Men tack vare snabb behandling av domare och sjukvårdare så återupplivades Lihagen. Han skickades först till lasarettet i Karlskoga, men fick sedan förflyttas till Universitetssjukhuset i Örebro för mer avancerad vård. Där opererades han tre gånger – och nu har han fått komma hem.

Trodde han hade åkt på en hård tackling

För Nerikes Allehanda berättar Niklas Lihagen att han först trodde att han bara hade åkt på en ordentlig tackling och drabbats av hjärnskakning. Men nu vet han att så inte var fallet. Att han har varit med om en nära döden-upplevelse sjunker in allt eftersom, berättar han.

Men minnesbilderna av själva händelsen är fortfarande knapphändiga.

– Jag minns att jag stod och grötade vid sargen, men när jag skulle åka därifrån blev jag yr och benen vek sig. Sedan är det svart, säger Lihagen.

Fler operationer väntar

Just nu vilar Lihagen ut i hemmet tillsammans med sin sambo och deras lille son på fyra månader.

Om han någonsin kan spela ishockey igen vet han inte. Men att fler operationer väntar står redan klart.

– Läkarna har hittat två medfödda hjärtfel. Det ena är en klaff som inte fungerar som den ska, vilket gjort att hjärtat fått arbeta hårdare än det ska. Det andra är en extra nervbana, och den har de försökt ta bort men inte riktigt lyckats, berättar Niklas Lihagen.