”Om någon anmäler så får vi ta upp det”

Förbundet kan granska Strömbergs vad – men inte straffa honom

HOCKEY

Conny Strömberg riskerar inget straff för att ha spelat på sig själv som poängkung.

Men han kan stoppas från att göra om vadet i år.

– Om någon anmäler det så får vi helt enkelt ta upp det och se om det är okej eller inte, säger Mikael Lundström, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Foto: conny sillén
Conny Strömberg.

Örebro hockeys poängkung satsade
1 000 kronor på sig själv som vinnare av poängligan i fjol. För det fick han 60 000 kronor tillbaka – men bröt eventuellt samtidigt mot svenska hockeyförbundets regler om vadhållning.

– Jag tycker att det är en djup tolkningsfråga. Det hade varit värre om han spelat på sig själv som sämste plus-minus-spelare, eller på att hans klubb skulle förlora. Här handlar det ju om ett positivt vad, säger Mikael Lundström, tävlingschef hos förbundet.

Krävs en anmälan

Samtidigt säger regelboken att en spelare inte har rätt att delta i en hockeymatch om han själv medverkar i vadhållning som gäller resultat eller händelse i samma hockeymatch.

– Nu är det ju inte en specifik match vi pratar om, utan ett spel under en hel säsong. Men det är svårt. Om någon skulle skicka in en anmälan till tävlingsnämnden så skulle vi ta upp det, och därefter statuera ett exempel, för att se om det är okej eller inte att göra så här, säger Lundström.

Ni tar inte upp ärendet själva?

– Nej, vi kan inte göra det på eget bevåg. Någon måste reagera, “nämen vad fan, så här får det ju inte gå till” och skicka in en anmälan. Först då kan vi prova ärendet. Men jag hade tyckt att det varit värre om han spelat på ett negativt resultat, att Örebro skulle släppa in ett visst antal mål eller liknande.

Eftersom säsongen är färdigspelad kan inte förbundet döma ut något straff för Strömbergs vad, men om han skulle anmälas blir beslutet vägledande för liknande situationer under kommande säsonger.

Sportbladet har varit i kontakt med Conny Strömberg, som dock inte vill uttala sig mer i frågan.

FAKTA

Så säger regelboken

Kapitel 2, paragraf 3:

Spelare, tränare, övrig lagpersonal, domare och funktionärer ska inte medverka i vadhållning eller spel avseende ishockeymatcher som kan rubba förtroendet för svensk ishockey.

Detta innebär att spelare, tränare, övrig lagpersonal, domare och funktionärer inte har rätt att delta i ishockeymatch om vederbörande själv eller genom ombud medverkar i vadhållning, som gäller resultatet eller händelse i samma ishockeymatch.