– Det blir en till som får sparken

Leksand rasar mot feldömda målet

HOCKEY

Känslorna kokar i Leksand efter att tv-bilderna visat att Bofors avgörande straff studsat i ribban och ut.

Nu kräver målvakten Patrick Galbraith att videodomaren sparkas.

– Huvuddomaren blev jävligt bedrövad när han såg reprisbilderna, säger Leksands tränare Christer Olsson.

Fredagsmatchen mellan Bofors och Leksand slutade 3–3 och gick till straffar. Hemmalagets Linus Persson fick chansen att avgöra och testade en fräckis. Efter att ha dragit pucken mellan sina egna ben sköt han pucken – i alla fall enligt tv-bilderna – klockrent i ribban och ut.

Huvuddomaren Thomas Forsström signalerade för mål, men efter häftiga protester från målvakten Patrick Galbraith videogranskades målet.

”Klockrent i ribban”

Men även där godkändes målet – till Leksands stora ilska.

– Det är en skandal. Det är klockrent att den går i ribban och ut. Det är jag, Bofors tränare och huvuddomaren överens om. Vi förstår det inte, säger Leksands tränare Christer Olsson som dock friar Thomas Forsström från allt ansvar.

– Huvuddomaren blev jävligt bedrövad när han såg reprisbilderna. Det är synd om honom, han litar ju på den som är måldomare.

Även Galbraith var rasande på beslutet som kostade Leksand bonuspoängen. Målvakten vill till och med att videodomaren får sparken från sitt jobb.

– Måldomaren sa att det var mål. Men det här kommer visas överallt i morgon och det är inte den första skandalen i hockey-Sverige i år, det blir en till som får sparken.

Hockeyallsvenskans domarchef, Peter Andersson, var i kontakt med Thomas Fosström direkt efter matchen. Men han har inte sett bilderna förrän Sportbladet tar kontakt med honom.

”Ser misstänkt ut”

– Jag har fått indikationer från domaren att något är fel. Det ser definitivt ut som att den tar i ribban men jag skulle vilja se fler bilder, säger han.

Du kan inte säga att den inte är inne?

– Det ser helt klart misstänkt ut men jag kan inte säga till 110 procent. Det går inte att se på den här bilden.

Vad händer om den inte är inne?

– Då är det inte mycket vi kan göra. Vi vill verkligen undvika det här men vi har haft sådana här situationer förut.

När det hände mellan Skellefteå och AIK fick videodomaren sparken, kan det bli aktuellt nu också?

– Som du förstår är det alldeles för tidigt att säga. Först måste vi ta reda på fakta, vad han har sett och inte sett.

Andersson ska ta kontakt med videodomaren i dag. Men hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson tror inte att förbundet kommer ta i med hårdhandskarna.

– Jag har svårt att tänka mig att det blir någon större utredning. Är det felaktigt – vilket det ser ut att vara – kan vi bara beklaga, det har varit många felbeslut i hockeyhistorien. Så ser livet ut. Det får man acceptera, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM