Malmö varnas för Hugo Stenbeck

1 av 2
HOCKEY

Malmö Redhawks jublar över miljonregnet från Hugo Stenbeck, 31.

Men en källa som tidigare gjort affärer med den kontroversielle miljardären varnar klubben:

– När det inte är roligt längre så drar han, säger personen, som har god insyn i Malmö Redhawks.

Efter flera år av dyra misslyckade satsningar drog Malmö Redhawks i svångremmen för två säsonger sedan och blev Babyhawks.

Därför slog det ned som en bomb när Sydsvenskan avslöjade att klubben inleder ett samarbete med miljardären Hugo Stenbeck, som nu bekräftar att han går in med 70 miljoner kronor över tre år.

Satsar mot elitserien

– Framtiden är full av spännande möjligheter för Redhawks. Vi ska satsa framåt, mot elitserien. Laget har kapacitet att ta sig dit, säger Stenbeck, som tidigare sagt att han vill värva in fem NHL-spelare, till SVT.

Malmös starke man Percy Nilsson gjorde sig i går oanträffbar för Sportbladet och ordförande Christian Rasmusson la locket på med att svara ”inga kommentarer”.

Vill ta chansen

Men enligt styrelseledamot Tommy Qvarfort var styrelsen helt enig om att ta in Hugo Stenbeck i klubben. Den falang i Redhawks som tidigare velat satsa långsiktigt på juniorer viker sig nu för en storsatsning som kan inledas redan innan transferfönstret stänger natten till tisdag.

– Man är en idiot om man inte tar emot 70 millar och tar chansen att utveckla hockeyn i Malmö, säger Qvarfort.

En källa med god insyn i Malmö Redhawks – och som tidigare gjort affärer med Hugo Stenbeck – varnar dock klubben.

”Finns en fara”

– Om det här bara är en leksak för Hugo finns det ingen långsiktighet i det hela. Titta bara hur han drog tillbaka finansieringen till Champions Hockey League. Och sedan till Linköping. När det inte är roligt längre så drar han.

– Det finns en risk att Hugo stoppar in fem miljoner i verksamheten, men sedan får du inget mer.

Men Malmös styrelse ser ingen fara.

– Hugo är en ung, frisk kille som ser långsiktigt. Jag ser bara positivt med honom. Det kommer bli fantastiskt, säger Tommy Qvarfort.

FAKTA

Stenbecks skandaler

Hugo Stenbeck är avlidne ­finansmannen och mediemogulen Jan Stenbecks äldsta son. Hugo växte upp på Long Island utanför New York och är god för flera miljarder kronor.

Men han har en förmåga att hamna i trubbel.

December 2007 & februari 2008:

Hugo Stenbeck hamnar i bråk med entrévärdarna till Sturecompagniet och grips av polisen, misstänkt för våldsamt motstånd, när han vägrar lämna nattklubben. Två månader senare hamnar han på nytt i bråk med vakter, den här gången på Riche.

Stenbeck hävdar själv att han har blivit utsatt för övervåld, men döms för olaga hot, förolämpning, hot mot tjänsteman samt våldsamt motstånd. Utöver dagsböter på 30 000 kronor tvingas han även betala skadestånd till två personer på 5 000 kronor vardera.

December 2008:

En kraftigt berusad Hugo Stenbeck stoppas av ordningsvakterna i Cloetta Center och tas om hand av polisen. I stället för att se Linköpings match mot Södertälje får han tillbringa sex timmar i fyllecell.

– Det var en olycklig incident, säger Hugo Stenbeck till Corren.

Juni 2009:

Penningstinna Champions Hockey League läggs överraskande ned efter bara ett år när det konsortium bestående av Hugo Stenbeck-ägda Modern Times Group, ryska gasjätten Gazprom, samt Lundin Group väljer att hoppa av.

Kvalificerade Färjestad och Linköping går miste om mångmiljonbelopp.

– Det är förjävligt. Rena Kalle Anka-beteendet, dundrar Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.

Sammanställning: Emil Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM