Vaic dubbel poängräddare

Västerås straffade Almtuna

Foto: Conny Sillén
HOCKEY

Lubomir Vaic blev den store poängmakaren när Västerås straffbesegrade Almtuna i förkvalseriens första omgång.

Först tacklades han av lagkamraten Damien Fleury, sedan reducerade till 3-3 i slutminuten och avgjorde sedermera på straffar.

– Det är viktigt för hela laget att han kliver fram, säger assisterande tränaren Bert Robertsson.

Strax innan transferfönstret stängde värvade Västerås slovakerna Lubomir Vaic och Jaroslav Jabrocky för att få in spetskompetens – och Vaic betalade tillbaka med råge i förkvalseriens första match.

Han var osynlig under stora delar av matchen, men fick sedan en ”tackling” av lagkamraten Damien Fleury, och då vaknade han.

– Båda ville ha pucken och kolliderade, det händer ibland. Vaic kanske blev lite förbannad i den situationen, skrattar Bert Robertsson.

Och en förbannad Vaic är bra.

Västerås hade tappat en 2-0-ledning till ett 2-3-underläge, men med 53 sekunder kvar att spela pressade Vaic i spel sex mot fem in 3-3-pucken bakom Magnus Hellberg i Almtunakassen.

Då hade Almtunas Fredrik Vestberg i sekvensen innan haft möjlighet att avgöra matchen i tom kasse, men missat.

”Bra för hela laget”

Efter en mållös förlängning sprätte 33-årige Vaic sedan in den enda straffen och såg till att Västerås bärgade dubbla poäng.

– Vaic är en kille som var ganska osynlig i matchen, men som kliver fram när man som mest behöver honom. Det är kul att han får ta den rollen, jag tror det är bra för hans självförtroende och det är bra att hela laget får se att han kan kliva fram, säger Robertsson.

– Annars är det en gedigen laginsats och jag vill hylla laget. Almtuna har lite flyt på sina mål, men vi är starka som gnuggar vidare.

Vinsten innebär att Västerås efter den första omgången av förkvalserien, där Mora också vann över Leksand, toppar på fem poäng, en pinne före just Mora och Leksand. Almtuna är sist med två poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM