Örebros drömstart avgjorde seriefinalen

Fredrik Orrsten gjorde fyra mål

HOCKEY

Gästande Örebro chockade Växjö i seriefinalen och sköt fem mål under matchens elva första minuter.

Örebro vann till slut med 7-3 och Fredrik Orrsten sköt fyra mål.

– Vi gjorde mål på i princip allt de första tio minuterna, säger Orrsten.

I de två senaste matcherna - mot Oskarshamn och Malmö - har Örebro gjort en dålig förstaperiod.

Det justerade man med råge i seriefinalen mot Växjö.

– Vi ville vara med första tio så att vi inte skulle tappa för de brukar komma ut hårt. Det har varit flera matcher där vi gett motståndarna handikapp. Det är så onödigt att hamna i de situationerna så det är klart att vi har pratat om det, säger Fredrik Orrsten.

”Mål på i princip allt”

Bortalaget chockade småläningarna genom att skjuta fem mål på de första elva minuterna och roffade åt sig en ointaglig 5-0-ledning mot seriens bästa hemmalag.

– Vi gjorde mål på i princip allt de första tio minuterna, säger Orrsten.

Växjö bytte målvakt efter 0-4-målet där Oscar Alsenfelt - som höll nollan senast mot Mora - ersattes av Christoffer Bengtsberg, men det hjälpte inte hemmalaget.

"Aldrig gjort fyra mål innan"

Örebro vann till slut med 7-3 och Fredrik Orrsten gjorde totalt fyra mål.

– Jag har nog aldrig gjort fyra mål innan, kanske när jag var en liten, liten pojk, skrockar Orrsten som har ett fruktat skott.

– Det var skönt att det lossnade för jag har skjutit mycket i höst men haft en dålig utdelningsprocent. Det är klart att det är en tillfällighet att jag gör fyra mål, men när man nöter mycket skott och skjuter mycker så har det har varit frustrerande att puckarna inte trillat in, men nu trillade allt helt plötsligt in.

”Slarvar lite i sista”

Trots den fina starten slog Örebro inte av på takten.

– Det gäller att inte slappna av i en sådan här match och jag tycker att vi hanterar det bra. Vi slarvar lite i sista, men det var ingen risk att de skulle komma tillbaka. Vi var bättre över tre perioder, säger Orrsten.

Inför matchen stod båda lagen på 42 poäng, men nu drog Örebro ifrån i serietoppen och har dessutom en match mindre spelad än Växjö.

– Man ska nog inte dra för stora växlar av den här matchen, vi fick en fantastisk start. Vi har ett bra lag men måste fortsätta jobba i varje match och varje byte för att vi ska fortsätta vinna, säger Orrsten.

FAKTA

MATCHFAKTA:

Växjö–Örebro 3–7 (0–5, 0–1, 3–1)

Första perioden: 0–1 (1.10) Jon Palmebjörk (Pär Edblom, Andreas Frisk), 0–2 (1.35) Fredrik Orrsten (Markus Andersson) , 0–3 (4.40) Andreas Frisk (Albin Lorentzon) , 0–4 (7.41) Fredrik Orrsten (Conny Strömberg) spel fem mot fyra, 0–5 (10.50) Fredrik Orrsten (Stefan Warg, Michal Lukac).

Andra perioden: 0–6 (9.32) Fredrik Orrsten (Michal Lukac, Markus Andersson).

Tredje perioden: 1–6 (5.01) Daniel Åhsberg (Björn Karlsson, Christoffer Bengtsberg), 2–6 (6.00) Joakim Hillding (), 2–7 (10.45) Conny Strömberg (Markus Andersson), 3–7 (16.53) Gustav Hjalmarsson (Tom Linder).

Skott: 29–25 (8–11, 7–7, 14–7).

Utv, Växjö: 8x2, 1x10. Örebro: 7x2.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 3 350.

ARTIKELN HANDLAR OM