Tommy Salo i hemligt möte med Leksand

Uppgifter till Sportbladet: Vill blixtvärva sportchefen

HOCKEY

Mitt under brinnande säsong är Leksand på väg att värva Oskarshamns sportchef Tommy Salo, 39.

Den förre landslagsmålvakten träffade folk från Leksands styrelse i går.

– Jag har en bra bild av Tommy Salo, det verkar vara en stabil och trygg person, med ett gott kontaktnät, säger Leksands vd Mats Aspemo.

Foto: Scanpix
Fakta/Salo: Ålder: 39. Klubbar i karriären: Surahammar, Västerås, New York Islanders, Edmonton Oilers, Colorado Avalanche, Modo, Frölunda. Största meriter: OS-guld, VM-guld, utsedd i NHL:s all star-match.

Tommy Salo gjorde sig som spelare känd som en av Sveriges genom tiderna bästa målvakter, med OS-guldet i Lillehammer 1994 som höjdpunkt. Efter att 2007 ha avslutat den aktiva karriären, med Frölunda som slutpost, sadlade han om till tränare i division 1-klubben Kungälv.

Två säsonger senare tog Salo över rodret i allsvenska Oskarshamn – men efter bara 16 poäng på 23 matcher meddelade han att hans tid som tränare i klubben var över.

Röster hade höjts för att Salo inte var rätt man för jobbet och när ledningen för klubben diskuterade hans namn på ett styrelsemöte fick Salo nog.

”Var här i dag”

Men bara knappt fyra månader senare var Salo tillbaka i klubben – som sportchef. Och i den rollen har han gjort succé.

Oskarshamn har gått från att vara ett bottenlag till att ligga femma i allsvenskan.

Nu ser Salos karriär av allt döma ut att gå vidare. Leksand har länge letat efter en person till den vakanta sportchefsposten och nu har valet fallit på Tommy Salo, som besökte Leksand under onsdagen.

– Tommy var i Leksand i dag. Egentligen var han här för att träffa sin barndomskompis Micke Karlberg, men då passade vi på att byta några ord med honom. Det kändes naturligt, säger Leksands vd Mats Aspemo.

Salo känner många i bygden och vann OS-guldet 1994 ihop med nuvarande Leksandstränaren Niklas Eriksson.

– Vi skulle gärna ha en lösning inom någon månad så att vi kan komma igång med jobbet inför nästa säsong på ett bra sätt. Vi har träffat Tommy förutsättningslöst, och bytt några ord om han är intresserad.

Snabba ryck

Men enligt vad Sportbladet erfar är intresset betydligt större än så. Leksand vill blixtvärva Tommy Salo och ser gärna att han tar över som sportchef redan inom någon månad.

Frågan är nu bara hur allsvenska konkurrenten Oskarshamn ställer sig till det.

ARTIKELN HANDLAR OM