”Kommer dröja innan Leksand går upp”

Bergqvist: Det är det här året som har ställt till allting

HOCKEY

Leksand misslyckades igen.

Men den här gången var det inte ens nära att laget skulle ta sig upp i den högsta serien.

Nu är frågan om de någonsin kan ta sig tillbaka till elitserien?

– Inte inom en närtid, så känns det, det ska till något extraordinärt, säger Leksands-legenden Jonas Bergqvist.

Förra året blev det i alla fall kvalserien för Leksand som inte spelat i högsta serien sedan 2006. I år nådde man inte ens dit.

Fått 119 miljoner

Leksand har sedan 2004 fått 119 miljoner i stöd från kommunen och ständigt satsat med tunga spelarvärvningar för att ta klivet upp. Men de senaste åren har det ändå slutat med besvikna och förtvivlade fans.

Under de senaste fyra säsongerna har Dalaklubben dessutom tvingats köpa ut floppvärvningar och ledare för 12 miljoner kronor.

– De har underfinansierat sin budget med över tio miljoner på spelarsidan och det är ju de som sitter nu som är ansvariga, säger Leksands- och Tre Kronor-legendaren Jonas Bergqvist som är kritisk till dagens ledning.

Kommer de att ta sig upp till elitserien igen?

– Inte inom en närtid, så känns det, det ska till något extra ordinärt. Det är det här året som har ställt till allting, säger Bergqvist.

Men Mikael Karlberg, en annan gammal Leksandsprofil, ser ljusare på Leksands senaste säsong som innebar en nystart, utan tunga stjärnförvärv bekostade av Ejendahls skattkista.

”Tommy har inget lätt jobb framför sig”

– Att folk är jättebesvikna i år förstår jag inte. Säsongerna innan var en större besvikelse, det går absolut inte att jämföra, men nu har vi ju spelat med sex-sju juniorer varje match, säger Karlberg och fortsätter:

– Jag tror att de kan utmana om två-tre år, då kan det bli riktigt bra om de får bygga i lugn och ro. Men det gäller att alla har tålamod. Inte bara laget utan styrelsen och hela klubben, säger han till Sportbladet.

Anders ”Masken” Carlsson, före detta spelare i Leksand och sportchef i klubben:

– Jag hoppas verkligen att de kommer ta sig upp. Men det kanske kommer ta lite tid. Jag vet att Tommy Salo kommer göra allting för att det ska gå bra. Men han har inget lätt jobb framför sig, säger Carlsson som avgick som sportchef efter att klubben degraderats från elitserien 2005/2006.

ARTIKELN HANDLAR OM