”Det finns ingen bromsmedicin”

Tränaren talar ut om sin tunga hemlighet

Foto: BILDBYRÅN
Björn Hellkvist.
HOCKEY

Samtidigt som Rögle inledde seriespelet i hockeyallsvenskan fick tränaren Björn Hellkvist ett av sitt livs tyngsta besked.

Nu talar 34-åringen ut om sjukdomen han försökt hålla gömd hela säsongen.

– Jag brukar stå med armarna i kors för att hindra skakningarna under matcherna, säger Hellkvist till Helsingborgs Dagblad.

När Rögles spelare laddade för fullt för en ny satsning mot elitserien tvingades tränaren Björn Hellkvist uppsöka läkare. Han kropp hade slutat fungera normalt, han tappade balansen utan anledning, fick kramp och kunde inte sova. 34-åringen hade drabbats av Parkinsons sjukdom.

”Väljer att inte gå ut”

Nu väljer 34-åringen att själv gå ut om berätta om sjukdomen i en intervju med Helsingborgs Dagblad. Innan har han gjort allt för att hålla hemligheten för sig själv.

– Det syns inte jättetydligt på mig, men ibland blir jag lite stel och långsam. De gånger jag har svackor väljer jag att inte gå ut. Det är en inre försvarsmekanism att inte vilja visa mig svag. Det måste jag lära mig; jag är inte svag, det är en sjukdom., säger Hellkvist till tidningen.

Kan sjukdomen stoppas?

– Det finns ingen bromsmedicin, medicinen är symptomlindrande. Sjukdomen har sitt förlopp.

”Ska inte definiera mig”

Hellkvist valde att berätta för spelarna runt jul men allmänheten har än så länge varit ovetandes. Detta trots att 34-åringen är en offentlig person och har synts media mer eller mindre varje vecka hela säsongen.

– Jag har tvingats undvika en del möten med media. Tuffast är matcherna, den här sjukdomen fungerar inte så bra med adrenalin. Efteråt är jag rätt trött. Jag brukar stå med armarna i kors för att hindra skakningarna under matcherna, säger Hellkvist till Helsingborgs Dagblad.

– Sjukdomen ska inte definiera mig, jag förstår att folk i början kommer att se sjukdomen och inte mig, men jag hoppas kunna övervinna det och att folk i stället ser mig för den jag är.

ARTIKELN HANDLAR OM