Allsvenskan – tränarnas skräckserie

Lückner sjätte tränaren att få lämna: ”Som elitserien för tio år sedan”

Foto: BILDBYRÅN
Sex av 14 har fått gå. Upptaktsträff inför årets säsong: Bakre raden från vänster: Bobo Simensen, Almtuna (sparkad), Sam Hallman, Bofors, Per Ljusteräng, Borås, Christer Olsson, Leksand (sparkad), Leif Strömberg, Malmö (sparkad), Harald Lückner, Mora (sparkad), Fredrik Söderström, Oskarshamn och Mats Waltin, Västerås. Främre raden från vänster: Roger Hansson, Rögle (sparkad), Pär Djoos, Sunsvall (sparkad), Johan Strömvall, Södertälje, Joakim Fagervall, Tingsryd, Patrik Ross, Troja-Ljungby och Peter Andersson, Örebro.
HOCKEY

Sex sparkade tränare på två månader.

Välkommen till den galna Hockeyallsvenskan.

– Det är lättare och billigare att sparka tränare i allsvenskan, konstaterar Charles Berglund, expertkommentator på Viasat som hårdbevakar Hockey-allsvenskan.

Foto: Foto: PIC-AGENCY
Efter lagets fjärde raka förlust valde klubbledningen att ge Harald Lückner sparken, och blev därmed den sjätte tränaren att tvingas lämna sitt jobb den här säsongen. Mora hoppas nu att det ska få laget att lyfta sig i tabellen.

Tränarcirkusen i Hockeyallsvenskan bara fortsätter.

I går sparkade Mora meriterade Harald Lückner efter fyra raka förluster.

Lückner blir den sjätte huvudtränaren som tvingas lämna sitt jobb på bara två månader.

Ett smått fantastiskt – eller otäckt facit.

Extra otäck blir trenden eftersom serien endast hunnit lite mer än halvvägs.

Många blev förvånade i hockeysverige, bland annat för att Lückner var sjätte tränaren på kort tid som får lämna sitt jobb.

”Enkelt att sparka”

Tv-experten Charles Berglund:

– Ja, det trodde jag inte. Men anledningen är väl att det är ganska enkelt att sparka en allsvensk tränare. De tjänar inte så mycket. Elitserieklubbar kanske tänker sig för en extra gång på grund av lönebilden, säger Berglund.

Hans kollega på Viasat, Håkan Södergren, menar att de allsvenska klubbarna de senaste åren insett att de precis som kollegorna i elitserien behöver en större organisation.

– Allsvenskan i dag är som elitserien för tio år sedan. Det har kommit in folk utifrån med relativt liten bakgrund och sportslig erfarenhet. Vem bestämmer egentligen över sporten? Är det sportchefen eller vd:n, som många gånger har en väldigt begränsad uppfattning om sporten ishockey.

Mer uppdelat

Södergren fortsätter:

– Det här handlar om barnsjukdomar som försvunnit från elitserien. Där ansvarar vd:n för affärsverksamheten och sportchefen för själva sporten.

Sportbladets sammanställning över de sex fallen i Hockeyallsvenskan visar att en majoritet av tränarsparkningarna gett en negativ effekt.

– Det har ju inte gått så bra för de som bytt tränare. Och titta bara på Almtuna, som vek ned sig för att spelarna gnällde. Där har vi en svag organisation och givetvis har resultaten uteblivit också, säger Charles Berglund.

FAKTA

EXPERTERNA OM TRÄNARCIRKUSEN I HOCKEYALLSVENSKAN

1. Sex allsvenska klubbar har redan sparkat sina tränare. Vad är egentligen orsaken till denna sparkningshysteri?

2. Samtidigt har ingen elitserietränare tvingats lämna sitt jobb. Är elitserieklubbarna för fega?

3. Vem blir nästa tränare i elitserien eller allsvenskan som får sparken?

Mats Wennerholm, Hockeykrönikör på Sportbladet

1. Jag anser att det tyder på en högre ambitionsnivå från klubbarnas sida. Och viss panik. Leksands och Moras tränarbyten känns mest märkliga.

2. Ja, i vissa fall tycker jag det. Att sparka en tränare är inte märkvärdigare än att låta en underpresterande spelare gå.

Tränaren är bara en i laget – klubbens själ, hjärta och spelfilosofi ska finnas i klubb­ledningen.

3. Jag är förvånad att Hans Särkijärvi fortfarande är kvar i Linköping. Så han får mitt tips.

Lasse Anrell, Hockeykrönikör på Sportbladet

1. Dom vill verka lika handlingskraftiga som sina duktigare elitseriepampar.

2. Dom vet att sparkningar av tränare bara fungerar en gång av tio, typ Rögle medan resten blir som Malmö; status quo.

3. Ingen.

Tomas Ros, Hockeyreporter på Sportbladet

1. Hysteri hos klubbledningarna. Finns ingen långsiktighet och rädslan att åka ur är så stor att man drar i alla tokiga livlinor som finns.

2. Nej, smarta. Blir oftast ingen effekt av tränarbyte. Det är dokumenterat.

3. Jag är övertygad om att Linköpings ledning går som på nålar just nu. Förlust nästa vecka och Helber kan fyra iväg en nödraket och byta tränare.

Hans Abrahamsson, Hockeyreporter på Sportbladet

1. Klubbledningarna försöker att lösa ett komplicerat problem den enkla vägen. Ungefär som att kissa på sig en iskall vinternatt: varmt och skönt till en början, men inte lika mysigt efter en stund.

2. Det handlar inte om feghet. De låter bli för att det inte löser problemet. De har redan gått i den fällan och inser att det är bättre att välja andra åtgärder.

3. Något säger mig att Ulf Taavola inte är huvudtränare i Malmö säsongen ut.

Emil Karlsson, Hockeyreporter på Sportbladet

1. Majoriteten av de lag som har sparkat tränaren har ambitioner att spela i elitserien och när resultaten uteblir uppstår panik. Det är kanske därför just de här lagen spelar i allsvenskan och inte i högsta serien.

2. Nja, jag tror att snål är ett lämpligare ord än feg. Det är dyrt att sparka tränare som sitter på långtidskontrakt och elitserieklubbarnas ekonomi blöder.

3. Hans Särkijärvi. LHC-tränaren har lågt förtroende hos fansen och ett kontrakt som löper ut i vår.