”Fin grej att hänga upp”

Per Ledins pappa berättar om köpet av ”hånbanderollen”

Foto: PIC-AGENCY
HOCKEY

Per Ledins pappa Gunnar lägger beslag på banderollen med texten ”Nu är råttet mågat, tjockis”.

Men efter tidningsskriverierna tvingas han tänka ut ett nytt practical joke åt sin son.

– Vi får se vad det blir för tokigt, säger Gunnar Ledin, 73, och skrattar.

När Leksand gästade Oskarshamn vecklade hemmafansen ut en banderoll som hånade Tommy Salo: ”Nu är råttet mågat, tjockis”. Citatet är hämtat från Per Ledins klassiska tv-intervju under SM-slutspelet 2006.

Som Sportbladet berättade i går är banderollen såld – med en minst sagt oväntad köpare: Per Ledins pappa Gunnar, boende i Luleå.

”Bevingade ord”

Nu berättar Gunnar Ledin själv planen med det hela.

– Det är inte så ofta det kommer bevingade ord nuförtiden, då måste man samla ihop dem i någon form. Och det här var ju en färdig, fin grej att hänga upp, säger han till Sportbladet.

– Det var inte tänkt som ett hån mot Salo, och inte mot Per heller. Vi tar det från den humoristiska sidan.

Visste Per om dina planer?

– Nja, han har nog anat någonting för det är nog många som har ringt efter att tidningarna vaknat.

Hur kom du på idén?

– I fjol tog grabbarna i HV71 hans bil och körde ut den på isen som ett practical joke (se klippet här) och jag hade tänkt mig en uppföljning. Men den är inte rolig att genomföra efter det här, så jag får väl hitta på någonting nytt, även om den lagras bland idéerna. Det var ju en nobel skylt, förbaskat elegant textat. Då tänkte jag att det där ska vi göra något kul av. Vi hade en rolig affärsidé att skrämma ihjäl dem där nere i Jönköping. Men som sagt, nu får vi väl tänka om.

”Tala är silver, tiga är guld”

Blue Fronts Supports Tobias Karlsson sa till Barometern att Gunnar skulle sätta upp banderollen på Pers husfasad, men Gunnar vill inte bekräfta om det stämmer.

– Det törs jag inte säga. En hemlis, vet du. Men killen nere i Oskarshamn skrattade gott när jag ringde. Jag var inte med i slutet av förhandlingarna utan sa bara till flickan på mitt kontor, köp banderollen och skicka pengar. Jag väntar att den ska vara här till veckan.

Till sist, vad säger man som pappa när ens son säger ”råttet är mågat” i direktsänd tv?

– Jaa du... Det blev ju ett bevingat uttryck, som jag sedan hört både i södra och norra Sverige. Per är ju väldigt explosiv av sig, både i truten och på isen. Man får hjälpa och försöka styra in honom åt rätt håll. Men det där med tala är silver och tiga är guld, det har inte gått fram än, hehe. Men vem vet, en vacker dag kanske han hänger på det också, säger Gunnar Ledin och skrattar.