”För bra för att vara sant”

Leksands 16-åring debuterade med skott i krysset: ”Enorm glädje”

HOCKEY

JVM-stjärnan Filip Forsberg, 17, hyllades före matchen.

Då klev 16-årige debutanten Jacob de la Rose in och stal uppmärksamheten med ett skott i krysset.

– Det är för bra för att vara sant, säger han.

Leksand besegrade BIK Karlskoga med 5–1 och tog sig upp på kvalserieplats.

Leksandsjunioren Filip Forsberg var tillbaka i den allsvenska vardagen efter JVM-guldet i Kanada och firandet i Kungsträdgården i Stockholm.

Men innan mötet med tabelltvåan BIK Karlskoga fick han en ovanligt varmt mottagande av publiken i Tegera Arena (se klipp här).

17-årige Forsberg bildade sedan en juniorkedja tillsammans med Fredrik Händemark, 18, och debutanten Jacob de la Rose, 16. Och det var den sistnämnde som stal showen.

”Har inte riktigt landat...”

Efter att Forsberg funnits med i förarbetet till Mark Hurtubises 1–0-mål och Johan Svedberg skjutit 2–0 klev Jacob de la Rose fram och prickade in 3–0 i krysset. Forsberg, som assisterade, var inte sen att hämta pucken som ett fint minne för Jacob de la Rose.

– Jag kommer inte ihåg så mycket.  Det var bara en så jävla enorm glädje, säger Jacob de la Rose till Viasat Hockey.

– Det var en styrning, så det var inte riktigt rakt upp i krysset. Men det var kul att få hänga den. Jag har inte riktigt landat än...

Värmlänningen Jacob de la Rose inledde karriären i Arvika HC och spelade sedan i Nor IK innan han plockades upp av Färjestad. Efter en säsong i FBK:s J18-lag hamnade han för två säsonger sedan i Leksand.

Och i kväll blev det alltså succédebut i Leksands A-lag – något som gladde ödmjuke kedjekamraten Filip Forsberg.

– Vi är bra polare utanför isen också, så det var hur skönt som helst att sätta upp pucken till honom. Ett riktigt bra avslut och det var han väl värd, säger Filip Forsberg till Viasat Hockey.

– Kul att spela med såna i min egen ålder. Vi kompletterar varandra bra.

Stående ovationer

I tredje perioden serverade Johan Ryno Mark Hurtubise öppet mål, så att kanadensaren kunde sätta 4–0. BIK Karlskoga tröstmålade genom Linus Persson som gjorde poäng för 16:e matchen i rad, men Tobias Forsberg fastställde slutresultatet till 5–1.

Segern innebar för Leksand att laget efter 36 omgångar krånglade sig förbi Västerås på tredjeplatsen som innebär direktplats till kvalserien. Publiken tackade med att ge sitt lag stående ovationer.

Efter matchen fick Jacob de la Rose hålla segertal inför laget.

– Det var lite pinsamt och inget man göra varje dag. Men det är skitkul att man får chansen och gör mål i första matchen, säger Jacob de la Rose.

16 omgångar återstår av hockeyallsvenskan.

FAKTA

Leksand–BIK Karlskoga 5–1 (0–0, 3–0, 2–1)

Andra perioden: 1–0 (10.09) Mark Hurtubise (Martin Janohls, Filip Forsberg) spel fem mot fyra, 2–0 (12.51) Johan Svedberg, 3–0 (18.28) Jacob De La Rose (Filip Forsberg, Fredrik Händemark).

Tredje perioden: 4–0 (3.49) Mark Hurtubise (Johan Ryne, Jens Bergenström), 4–1 (9.21) Linus Persson (Nicholas Plastino, Martin Thelander), 5–1 (15.57) Tobias Forsberg (Jon Knuts).

Skott: 39–35 (8–11, 17–9, 14–15).

Utv, Leksand: 4x2. BIK Karlskoga: 3x2.

Domare: Linus Öhlund, Älvsbyn

Publik: 4 254.