– Sådana som du ska städa toaletter

Stenbeck anmäld för rasistiskt påhopp

Foto: BILDBYRÅN
ANKLAGAS FÖR RASISTISKT PÅHOPP Malmö Redhawks ägare Hugo Stenbeck är anmäld till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
HOCKEY

Malmö Redhawks ägare Hugo Stenbeck anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att ha rasistiskt förolämpat en anställd i klubbens hemmarena Malmö Arena.

Nu planerar 22-årige Araz Osman dessutom att polisanmäla Stenbeck.

– Han sade ”jävla invandrare, sådana som du ska inte arbeta i baren utan städa toaletterna”, säger Osman till tidningen City i Malmö.

Det var i november som Araz Osman arbetade i en av barerna på Malmö Arena i samband med en av Redhawks hemmamatcher. Efter slutsignal begav sig klubbens ägare Hugo Stenbeck, tillsammans med ett sällskap, till restaurangen.

Stämningen blev dock stökig när baren stängde och inte kunde ta emot sällskapets sista beställningar. En av de som reagerade var Stenbeck.

”Invandrarnas fel att Volvo fick säljas”

– Han höjer rösten och frågar om jag vill arbeta med honom eller mot honom, på engelska. Ge dem vad de vill ha, säger Araz Osman till tidningen City i Malmö.

Eftersom barens serveringstillstånd inte gällde längre fortsatte Osman att neka sällskapet.

– Då säger han ”jävla invandrare, sådana som du ska inte arbeta i baren utan städa toaletterna”, säger Osman.

– Han sade att Sverige är snälla och tar emot invandrare, och att det är invandrarnas fel att Volvo fick säljas och Saab gick i konkurs.

Redan måndagen därpå ska en liknande händelse återigen ha inträffat. Enligt tidningen skrek Stenbeck då ”Fuckung persian gypsy” (ungefär jävla persiska zigenare) vilket ledde till att han blev utslängd. Nu har Osman anmält 32-åringen till DO, där ärendet lades ner då Stenbeck inte är hans arbetsgivare, och planerar en polisanmälan.

”Är en privat sak”

Restaurangchef Bengt Mårtensson bekräftar för tidningen City att en anmälan till DO lämnades in.

– Bartender har blivit illa behandlad av Hugo Stenbeck och har själv skickat in en anmälan. Vi som arbetsgivare kan egentligen inte agera eftersom vi inte varit involverade, säger Mårtensson som inte säger sig vara överraskad:

– Om det har hänt är det allvarligt men jag måste läsa in mig på allt som sagts. Det finns ju alltid två sidor av en historia. Men det förvånar mig inte för det har varit incidenter med Hugo Stenbeck.

Trots att incidenten skedde i klubbens egen hemmaarena kommer Malmö Redhawks inte att agera mot sin ägare.

– Det är en privat sak, säger Redhawks ordförande Mikael Nilsson.