”Stenbeck ska jagas till världens ände”

Malmö tvingas kapa lönebudgeten

Foto: BILDBYRÅN
Malmös ordförande Tommy Qvarfort (i mitten).
HOCKEY

Beskedet från Hugo Stenbeck innebär ett ekonomiskt stålbad för Malmö Redhawks.

– Vi ska kapa 12 av de 30 miljonerna i lönebudgeten, säger klubbens ordförande Tommy Qvarfort till Sydsvenskan.

Miljardären Hugo Stenbeck meddelade i dag via ett pressmeddelande att han har gjort sitt i Malmö Redhawks. De 60 miljoner kronor som han skulle skjuta till under en treårsperiod har han pungat ut redan under första året – med råge.

”Hugo Stenbeck har – på begäran av klubbens tidigare ledning – under den gångna säsongen investerat drygt 61,8 miljoner SEK i hockeyverksamheten, bland annat i form av ersättning i samband med spelarköp och löner. Detta överstiger det totala belopp som investeringsavtalet kräver under tre år”, står det i pressmeddelandet från Stenbecks advokater.

”Man kan inte tro...”

Men Malmö hävdar på en presskonferens att Stenbeck inte har gjort rätt för sig.

– Advokaterna visar att det inte finns likvida medel. Vi har skickat betalningsanmaning till Stenbeck där vi begär pengar på fredag. Annars blir det sista påminnelse på måndag och då vidtar vi rättsliga åtgärder. Han är skyldig oss 18 miljoner, det är alla juridiska överens om. Vi ska jaga honom till världens ände, säger Malmös ordförande Tommy Qvarfort, enligt Sydsvenskan.

– Man kan inte tro att en man som är god för två miljarder är bankrutt.

Klasens kontrakt omförhandlas

Tommy Qvarfort säger att advokaterna visade en utredning som visade att Stenbeck betalt ut 35,6 miljoner utan styrelsens vetskap. Pengarna ska ha gått till spelarlöner, förre sportchefen Stefan Nyman, förre vd:n Anders Olson, samt spelaragenten Thomas Sjögren (som är agent till nio av de spelare som Stefan Nyman värvat under säsongen).

– Vi tittar på ett rättsligt förfarande.

Enligt Qvarfort har spelartruppen fått besked att de dyra spelarkontrakten måste förhandlas om.

– Toivonen och Klasen måste omförhandlas. Det finns fler som är på en oanständig nivå.

ARTIKELN HANDLAR OM