Backlunds supersuccé i comebacken

Men NHL-svensken är ödmjuk: ”Jag hade flyt”

Foto: Conny Sillén
Mikael Backlund gjorde tre poäng i sin återkomst till ­Västerås. Här med VIK:s andra NHL-stjärna, Patrik ­Berglund
HOCKEY

Mikael Backlund är tillbaka i svensk hockey – och det blev succé direkt.

23-åringen gjorde tre poäng i sin comeback för Västerås.

– Jag hade flyt, säger Backlund efter seger­matchen mot Leksand.

Mikael Backlund lämnade Västerås säsongen 2008/09 för att testa lyckan på andra sidan Atlanten. Efter totalt 138 NHL-matcher (46 poäng) är han tillbaka i sin moderklubb. Han debuterade mot ­Leksand i en kedja med Kenneth Bergqvist och ­Patrik Berglund.

Mål i tom kasse

Och det började bra. ­Redan i första bytet var Backlund framme och testade Erik Hanses i Leksandskassen med ett lurigt backhandskott. Första poängen kom i stället i slutet av perioden då han assisterade till Marcus Kinisjärvis 1-1-mål. I andra kom ­assist nummer två när Backlund droppade pucken till Patrik Berglund, som hittade luckan mellan Hanses plock och benskydd.

Sedan satte Backlund 3–1 i tom kasse.

– Micke sa inför matchen att han var sugen och det visade han i dag. Han gör det riktigt bra, säger Västerås tränare Joakim Fagervall till Viasat.

Första sen februari

För Mikael Backlund var det här första matchen sedan 10 februari.

– Match är en helt annan sak än träning. Det smäller inte lika hårt på träning. Jag är väldigt trött just nu, säger Backlund, som förstås var nöjd med segern.

– Riktigt stort att få komma hem och vinna mot Leksand i första matchen. Det kändes ganska bra. Jag hade flyt med poängen, men spelmässigt är det helt okej. Det tar ett tag att hitta tajmingen, men det klart att jag är nöjd, säger han till Viasat.