NHL-stjärnan upprörs över hårda plexiglasen

”Det känns som att åka in i en vägg”

Foto: Conny Sillén
HOCKEY

I elitserien är de förbjudna.

Men i hockeyallsvenskan finns de hårda plexiglasen kvar på 9 av 14 arenor.

Nu vill Västerås ena NHL-svensk Mikael Backlund se en förändring.

– Det ska inte behöva gå så långt att någon gör sig allvarligt illa innan folk förstår, säger han till nyheter24.se.

Calgary-forwarden gjorde succépremiär för sitt Västerås för en vecka sedan när han stod för tre poäng i segermatchen hemma mot Leksand. Samtidigt fick han känna på hur det var att få en tackling mot det hårda härdade plexiglaset i Rocklundahallen.

– Får man en tackling är det stor skillnad jämfört med i NHL, säger Calgary-forwarden Mikael Backlund till nyheter24.se. Där borta svajar det skönt och man behöver inte vara orolig för att bli ihjälslagen.

Från och med den här säsongen drev Hockeyligan igenom ett förbud mot härdat glas efter krav från elitseriespelarna. I hockeyallsvenskan gäller inte förbudet - och i nio av fjorton allsvenska hockeyarenor har kvar härdat glas runt sargen, istället för mjukare plexiglas av akrylat eller polycarbonat.

”Hoppas på förändring”

Hockeyligan drev igenom förbudet mot härdat glas efter krav från elitseriespelarna. Hockeyallsvenskans ligachef Sonny Lundwall vill också se ett förbud mot detta i allsvenskan, men säger att det kommer ta längre tid. Även Backlund hoppas på förändring - helst så fort som möjligt.

– Tyvärr blir det väl så att arenorna inte kommer att rustas upp förrän ni i media tar upp det eller om hockeyallsvenskan bestämmer att det ska ändras. Eller ska det behöva gå så långt att någon gör sig allvarligt illa innan folk förstår, säger Backlund.

FAKTA

Allsvenska arenor med hårt plexiglas

Nio av fjorton allsvenska hockeyarenor har kvar härdat glas runt sargen i stället för mjukare plexiglas av akrylat eller polycarbonat.

De nio arenorna:

ABB Arena, Västerås

Nobelhallen, Karlskoga

Behrn Arena, Örebro

Gränbyhallen, Almtuna

Sunnerbohov, Troja-Ljungby

Nelson Garden Arena, Tingsryd

FM Mattsson Arena, Mora

Arena Oskarshamn, Oskarshamn

Telenor Arena, Karlskrona.

Källa: Hockeyallsvenskan och Nyheter24.