Ratad i fjol – öser nu in poäng i succélaget

I kväll ställs Henrik Björklunds BIK Karlskoga mot Leksand

HOCKEY

Förra säsongen ratades han av Örebro.

Nu gör Henrik Björklund, 22, succé i ärkerivalen BIK Karlskoga och öser in poäng.

– Jag är självklart revanschsugen efter förra året, säger han inför kvällens match mot Leksand, som sänds på S24.

Högerfattade forwarden Henrik Björklund debuterade i moderklubben Färjestads A-lag i elitserien redan säsongen 2007/08, men slog sig aldrig in i laget på allvar. För att utvecklas och få mer speltid lånades han ut till Rögle och inför förra säsongen värvades han till Örebro.

Men det blev bara tolv poäng (6+6) på 34 matcher i Örebro. När klubben värvade Ville Nieminen skeppades Björklund iväg till Troja.

– Jag gick till Örebro eftersom jag tänkte att det skulle vara kul att spela i ett topplag. Men jag slog inte in mig på den position jag vill ha. Det ena ledde till det andra, så det är ingen säsong jag är nöjd över, säger Björklund till Sportbladet.

”Lärde mig en hel del”

I sin nya omgivning med kedjekamraterna Kristofer Näslund och Ken Andre Olimb i BIK Karlskoga har Henrik Björklind gjort succé och ligger med i toppen av allsvenskans poängliga med 14 poäng (6+8) på elva matcher.

– Jag har kommit in jävligt bra i gruppen och fått bra självförtroende. Jag är självklart revanschsugen efter förra året. Det var inte roligt det som hände, men jag lärde mig en hel del ändå.

BIK Karlskoga tappade inför säsongen flera tunga pjäser, som tränaren Sam Hallam, förstemålvakten Daniel Bellissimo och poängkungen Linus Persson, men toppar trots det allsvenskan efter elva omgångar.

– Känslan i laget är bra. De äldre som är kulturbärare har förklarat att det är vinna som gäller. Vi har höga krav på varandra inom laget, det är nog nyckeln, säger Björklund.

”Svårast match”

Din individuella målsättning framöver?

– Jag är från Karlstad och Färjestad, så det är klart att det vore hemskt roligt att komma tillbaka dit. Det är ett mål, men inget jag tänker på. Just nu är det bara roligt att jag fått en nytändning i Karlskoga. Jag vill visa att jag kan bättre än förra säsongen och vara en ledande spelare.

I kväll väntar tabelltrean Leksand på bortaplan.

– En av de svåraste matcherna i serien. Men vi ska åka dit och spela vårt spel. Vi vill åka därifrån med tre poäng.

Leksands tränare Pär Hellenberg till klubbens hemsida:

– De har många karaktärsspelare som varit länge i klubben och laget har spelat samma sorts hockey nu i ett flertal år. De försökerV ta vara på chanserna och gör man misstag vänder de spelet väldigt snabbt. Det spelar otroligt tajt i mittzon så det är svårt att komma igenom. De är svårspelade och det blir en tuff match där vi måste ha fart och göra saker rätt.                            

Leksand–Karlskoga sänds på S24. Köp matchen här

FAKTA

Poängligan i allsvenskan:

Evan McGrath, Oskarshamn 16

Brady Leisenring, Västerås 14

Henrik Björklund, Karlskoga 14

Patrick Yetman, Örebro 14

Jared Aulin, Örebro 14