Mas(s) invasionen

Upplagt för publikfest när daladerbyt spelas – i Globen: ”Hur kul som helst”

1 av 3
Ikväll spelar Moras Daniel Viksten och Leksands Herik Hanses derby inför ett fullsatt Globen.
HOCKEY

Så har det blivit dags.

Daladerby mellan Mora och Leksand – i Globen.

– Det är bara vi som kan arrangera sådana här matcher, säger Leksands Erik Hanses.

– Nästa år får vi spela på Friends arena i stället, säger Moras Daniel Viksten.

De har redan mötts vid tre tillfällen den här säsongen – men kvällens drabbning är någonting alldeles extra.

Slaget om Siljan utkämpas inte i Dalarna den här gången. I stället intar Mora och Leksand Globen i Stockholm, och intresset för matchen är gigantiskt.

Biljetterna sålde slut på nolltid och båda lagens supporterorganisationer åker ner med knökfulla busslaster och specialchartrade tåg.

– Man har ju sett fram emot det här ganska länge nu. Det ska bli hur kul som helst, säger Mora-forwarden Daniel Viksten, 23, som har varit moderklubben trogen hela sin karriär.

– De hade kunnat sälja ännu fler biljetter. Nästa år får vi väl spela på Friends Arena i stället, haha.

”Siktar på revansch”

Dalarivalerna möttes så sent som i mellandagarna, den 29 december i Leksand. Då vann hemmalaget med 3–0.

– Det är klart att vi siktar på revansch nu och det kommer att vara extra mycket prestige. Med den tabellposition vi har är dessutom poängen väldigt viktiga, så vi behöver en seger, säger Viksten.

Mora ligger på den sjunde och sista playoff-platsen till kvalserien. Leksand? De ligger på säker mark – allra högst upp i tabellen.

– Det ska bli en oerhört rolig match att spela. Det är bara vi som kan arrangera sådana här matcher och locka så mycket folk i en helt annan stad, säger målvakten Erik Hanses, född och uppvuxen i Leksand.

Precis efter JVM

Hans lagkamrater Filip Forsberg och Jacob de la Rose – liksom Moras Mikael Vikstrand och Tom Nilsson för den delen – spelar JVM-final några timmar tidigare, vilket bäddar för en oförglömlig hockeydag.

– Man hoppas ju att både vi och Sverige vinner. Det vore perfekt, säger Erik Hanses.

FESTEN I STOCKHOLM – TIMME FÖR TIMME

Klockan 14.00 öppnar förfesten i Globens Annex. Roger Zackrisson, Lars Wilander och Stefan Skog håller i trådarna. Flera dalaprofiler uppträder: Svenne Rubin med Rättviks Raka Rör som kompband, Billy Opel, Stiko Per Larsson och Nils Andersson. JVM-finalen visas på storbildsskärm.

Klockan 19.00 släpps pucken – efter att Moras och Leksands tioåringar spelat uppvisningsmatch.

Klockan 21.30 öppnar efterfesten i Annexet. Rockbandet Rydell och Quick är huvudnumret. Klockan 01.00 stänger festen och Moras supportertåg vänder hemåt. Vid fem-tiden på söndagsmorgonen anländer tåget till Mora station. Källa: Dalarnas Tidningar

ARTIKELN HANDLAR OM