Leksandspelarna straffas – missar matcher i kvalserien

Skallningen och strypgreppet blev kostsamma

HOCKEY

Nyckelspelaren Kevin Kapstad, 27, och hårdingen Alen Bibic 21, får en respektive två matchers avstängning.

Det får Leksands sportchef Tommy Salo att gå i taket över disciplinnämndens beslutsgång.

– Det måste kunna gå snabbare. Det känns verkligen märkligt, det vet om att vi har matcher kvar och de har fått in papperna, säger Leksands sportchef Tommy Salo till Sportbladet.

FÖLJ KVALSERIEN I S24 - en match exklusivt varje omgång.
 

Leksand får klara sig utan två ordinarie backar när kvalserien drar igång nästa vecka.

Det var efter matchen mot BIK Karlskoga förra veckan som två av Dalalagets spelare anmäldes av domarna till disciplinnämnden.

Poängmaskinen och succébacken Kevin Kapstad, som anklagades för att ha skallat en Karlskogaspelare, stängs av en match för tilltaget.

Alen Bibic tog ett stryptag på en av linjemännen och får ett hårdare straff på tre matcher, varav en av de matcherna kommer att omvandlas till böter på 2 500 kronor.

Nämnden skriver att: "Av utredningen framgår att Alen Bibic, under det att han transporteras mot utvisningsbåset, tar mot linjemannens hals. Även om Alen Bibic endast försöker ta sig fram till motspelaren och därför inte har avsikt att träffa domaren, har Alen Bibic ett ansvar att inte vidröra linjemannen".

Kritiserar disciplinnämnden

Spelarna deltog i lördagens segermatch mot Malmö i Leksand eftersom disciplinnämnden diskuterade eventuella avstängningar mot spelarna först på måndag förmiddag.

– Vad ska man säga? Det är tråkigt, vi hade en match kvar i lördags. Det är bättre att de stått över den, det känns ju lite märkligt att det blir så här, säger Tommy Salo till Sportbladet.

Disciplinnämndens arbete kritiseras nu sportchefen.

– Det känns verkligen märkligt, det vet om att vi har matcher kvar och de har fått in papperna. Det måste kunna gå snabbare, det är ju är stora grejer och viktiga matcher det här, säger han.

Kvalserien inleds nästa torsdag, den 14:e mars.

FAKTA

Här är disciplinnämndens motiveringar

Alen Bibic

"Av anmälningarna framgår att linjemannen ska sära på Alen Bibic och en motspelare och när linjemannen försöker transporterar Alen Bibic till utvisningsbåset, trycker denna upp handen mot linjemannens bröst/halsområde.

Alen Bibic har i huvudsak anfört att han har fokus på motspelaren och att han av misstag kommer åt linjemannens hals. Han tar bort greppet direkt.

Av utredningen framgår att Alen Bibic, under det att han transporteras mot utvisningsbåset, tar mot linjemannens hals. Även om Alen Bibic endast försöker ta sig fram till motspelaren och därför inat har avsikt att träffa domaren, har Alen Bibic ett ansvar att inte vidröra linjemannen. Agerandet skall leda till en avstängning, som mot bakgrund av att det är fråga om ett mycket kort vidrörande, kan stanna vid tre matchers avstängning, varav en match omvandlas till böter."

Kevin Kapstad

"Av anmälan framgår att domaren efter matchen har uppmärksammats på att det skett en skallning under matchen och att han vid granskning av videosekvenserna från matchen har konstaterat att Kevin Kapstad har skallat en motspelare. Skallningen har utdelats efter ett gruff och mot en spelare som tappat hjälmen.

Kevin Kapstad har i huvudsak anfört att han inte har skallat motspelaren utan att han endast knuffat motspelaren baklänges med vänster arm. Han har vidare anfört att linjemannen skulle ha sett om han skallat motspelaren samt att hans visir skulle ha orsakat skador på motspelaren om det träffat denne.

Av filmsekvenserna framgår enligt disciplinnämndens bedömning att Kevin Kapstad gör en skallningsrörelse mot en motspelare utan hjälm. Skallningar leder regelmässigt till avstängning. Mot bakgrund av att det i det aktuella fallet endast är fråga om en markering mot motspelaren kan påföljden stanna vid en matchs avstängning."

ARTIKELN HANDLAR OM