Domen mot Dif – tvingas ersätta stjärnan

Ersättning, ränta och skadestånd till Marcus Nilson

Foto: Scanpix
Marcus Nilson.
HOCKEY

Djurgården hade inte rätt att häva Marcus Nilsons avtal. Det slår Arbetsdomstolen fast.

Klubben måste nu betala en halv miljon kronor till den nuvarande HV71-spelaren i utebliven ersättning, ränta och skadestånd.

Men det är inte säkert att Marcus Nilson vill ha hela beloppet. Parterna ska sitta ner och diskutera.

– Vi har en likviditetshistoria som är väldigt kämpig och vi uppskattar att Marcus vill ta en diskussion om det här, säger ordföranden Kaarel Lehiste.

Marcus Nilson (nu i HV71) hade ett lukrativt kontrakt med Djurgården när klubben åkte ur Elitserien, våren 2012.

Ett kontrakt klubben ville bryta.

– Djurgården ville inte ha mig kvar. Jag fick inte ens träna med laget, sa Nilson till Sportbladet i juni 2012.

Och kontraktet (som egentligen gällde över våren 2014) bröts, och Marcus Nilson lämnade klubben – och skrev på för HV71.

Där tjänade Nilson 209 000 kronor i månaden, jämfört med de 250 000 kronor han tjänat i Djurgården.

Efter en utdragen tvist så slår nu Arbetsdomstolen fast att Djurgården måste kompensera Marcus Nilson för mellanskillnaden (41 000 kronor i månaden) – plus ränta och skadestånd.

Ersättningen uppgår till 470 000 kronor, räntan till minst 37 000 kronor och skadeståndet till 75 000 kronor – totalt över 580 000 kronor.

Klubben ska dessutom betala fackföreningen Unionen 123 000 kronor för rättegångskostnader.

– Marcus har vunnit en dom. Men han har sagt att han är villig ta en diskussion om detta och om hur vi ska lösa det. Men jag diskuterar inga summor. Vi måste först hitta ett datum att sätta oss ner och prata, säger Djurgården Hockeys ordförande Kaarel Lehiste.

Vad säger du om domen?

– Det är klart att det är tråkigt. Vi kan konstatera att kommer man till arbetsrätt så ställs saker på sin spets. Det är tråkigt när vi använt oss av en avtalsmall som är framtagen av Hockeyligan, säger Lehiste.

Hur tungt blir det för klubben rent ekonomiskt?

– Vi har ju känt till att det hängt i luften och att det ska bli en dom på något sätt. Men vi har inte kunna ta höjd för det i budget eftersom vi inte vet hur stort beloppet skulle bli. Vi har en likviditetshistoria som är kämpig, väldigt kämpig och vi uppskattar att Marcus vill ta en diskussion om det här.

”Vill inte skada Djurgården”

På klubbens hemsida skriver man så här om beslutet:

”Med hänsyn till parternas avsikt, de ekonomiska förutsättningar som gäller för spel i HockeyAllsvenskan, Djurgården Hockeys ekonomi samt att han inte vill skada Djurgården Hockey har Marcus Nilson utfäst att inte utkräva hela det tilldömda ersättningsbeloppet”

Avskedats utan giltiga skäl

Enligt Marcus Nilson, i dag 35 år gammal och assisterande lagkapten i HV71, stod det inte i kontraktet att kontraktet skulle brytas om klubben åkt ner i hockeyallsvenskan: en linje som Arbetsdomstolen gick på. Domstolen slår fast att Nilson avskedats utan giltiga skäl.

Djurgården går redan tungt ekonomiskt. För året 2013 redovisade Djurgården Hockey en förlust på 5,8 miljoner kronor.

Domen i Marcus Nilson-fallet lär bli vägledande för idrottsklubbar och spelare i hela Sverige. Domen kan inte överklagas.

ARTIKELN HANDLAR OM