Karlsson: "Man är inte lika rakryggad"

Överraskningslagets kräftgång – förlorat 8 av de 9 senaste

Karlskrona har rasat i tabellen den senaste månaden.
HOCKEY

Janne Karlssons frejdiga Karlskrona tog Hockeyallsvenskan med storm i höstas. I slutet av januari ledde laget fortfarande serien.

Nu: 1 seger på de 9 senaste matcherna – och en femteplats.

– Det var mycket ryggdunkar och tårtor ett tag, nu vet grabbarna att det finns en baksida, säger KHK-tränaren Janne Karlsson.

Karlskrona slutade överlägset sist i Hockeyallsvenskan förra säsongen och laget var bottentippat inför säsongsstarten i höstas.

Men Janne Karlssons mannar rivstartade – med fem raka solklara segrar.

Efter säsongens första tre matcher toppade blekingarna serien med målskillnaden 14–0.

Hockeysverige gapade.

Sportbladets hockeybloggaren Linus Norberg skrev ett inlägg redan i början av oktober där han slog fast följande i rubriken:
"Karlskrona är redan klart för Kvalserien".

Men så kom februari. Sedan den 26 januari har Karlskrona spelat nio matcher – och vunnit en.

"Vi har blivit synade"

Laget har inte bara tappat serieledningen – man har dessutom tappat direktplatsen till kvalserien och får sikta in sig på playoff.

– Vi har inte varit bra. När skadorna kom så har vi blivit lite synade. Efter att ha spelat den hockeyn som vi gjorde så har det tagit lite tid för grabbarna att acceptera att det nu går lite tyngre, säger Janne Karlsson.

Skadorna, ja. I 3–0-förlusten hemma mot Timrå senast saknades inte mindre än sex spelare.

– Vi har spelat på mycket folk och haft en otrolig frenesi i vårt spel. Nu när vi är kort om folk så är det omöjligt att hålla den farten. Och några av våra riktigt tongivande som varit borta.

– Vi gick in i säsongen med en väldigt tunn trupp. Och nu har vi spelat tre matcher i rad på nio forwards. Vi har haft för mycket skador för vår trupp, helt enkelt.

Målsättningen: undvika kval nedåt

Men de åtta förlusterna på de nio senaste matcherna till trots – det är inte särskilt deppigt i Karlskronas omklädningsrum.

– Nu pratar folk om att vi "bara" blir topp-sju. Bara och bara... vi gick in i säsongen med målsättningen att ha två lag bakom oss. Hade någon erbjudit oss playoff inför säsongen så hade vi ju tagit det direkt, säger Janne Karlsson.

Hur hanterade spelarna den oväntade framgången tidigare i vinter?

– Jag tycker att vi hanterade det på ett bra sätt. Det är ju mycket framgång och ryggdunkar och tårtor när det går bra – men sedan kommer det en baksida där du förlorar och då blir folk helt plötsligt besvikna. Men det gäller för hela laget att acceptera att vi har mycket skador, att vi är kort om folk och det går inte att spela på exakt samma sätt som när vi var som bäst.

Hur är känslan i omklädningsrummet nu?

– Jag tycker att vi har en bra stämning ändå. Men det är klart att du ser en skillnad, man är inte lika rakryggad.

Hur viktigt är det att vända den negativa trenden inför playoff-spelet?

– Det handlar mer om att hämta kraft. Självklart spelar vi alltid för att vinna, men i det läget vi är i så är det inte hela världen att åka på en torsk. Jag tror inte att det kommer ha någon betydelse om vi torksar. När playoffet drar igång kommer vi att vara väldigt taggade.

ARTIKELN HANDLAR OM