”Vi känner oss inte som några ur-aikare”

Gammal kärlek glömd för bröderna

Foto: Stefan Jerrevång
Bröderna Ahlström har gått från AIK till Södertälje inför årets säsong.
HOCKEY

De var trotjänare och i närmast kulturbärare i AIK.
Efter degraderingen nobbade tvillingarna Victor och Oscar Ahlström en förlängning i klubben - och skrev på för 08-konkurrenten Södertälje.
- Vi känner oss inte som några ur-aikare, säger Oscar Ahlström inför återkomsten till Hovet och mötet med gamla lagkamraterna.

När fans, lagkamrater och tränare nämnde "bröderna" var det ingen tvekan om att det handlade om Victor och Oscar.

I ett AIK med stor spelarrotation var det rättvist att kalla tvillingarna Ahlström för kulturbärare efter fem säsonger i klubben.

De tog upp AIK till svensk hockeys finrum, spelade två semifinaler med laget och var med om att åka ur SHL i våras.

Att bröderna Ahlström sedan viftade hej då och avböjde en fortsättning i AIK fick kanske ingen ögonbrynshöjare.

Men att de skrev på för värsta seriekonkurrenten Södertälje tycktes vara betydligt mer förvånansvärt.

”AIK:s bygge började sent...”

- Vi hade varit i AIK i fem år. Det var tungt att åka ur förra säsongen och sedan tog det ganska lång tid innan det var klart med en ny tränare. AIK:s lagbygge började ganska sent, säger Oscar Ahlström.

- Det tog tid innan AIK fick ordning på grejerna. Då tog Södertälje kontakt och berättade om deras satsning. Och vi hörde inte talas om någon satsning från AIK i det skedet. Då blev det Södertälje för oss, förklarar Victor.

Redan i den allsvenska premiären är bröderna tillbaka på Hovet.

På "fel" sida.

Och en försmak av vad som väntar fick Victor Ahlström nyligen i en försäsongsmatch mot gamla lagkamraterna. Han sänktes brutalt av AIK-kaptenen Patric Blomdahl.

- De får gärna vara på oss igen. Det är inget vi bryr oss om. Men det skulle ju medföra i att de kanske tappar bort sig själva i spelet och det är ju bra, säger Victor.

”Inga ur-aikare”

Hur hanterar ni situationen?

- Vi visste ju ganska tidigt att seriepremiären skulle bli mot AIK på Hovet. Så vi har väl hunnit förbereda oss. Det kanske kommer att vara extra nervöst, men ute på isen brukar man koppla bort det, menar Oscar.

Har ni kvar AIK-hjärtat?

- Äh, vi känner oss inte som några ur-aikare. Det är klart, vi var med om att gå upp med AIK och har spelat två semifinaler. Vi känner lite extra för klubben.

- AIK har varit en stor del av vår hockeykarriär, tillägger Victor.

Att både Södertälje och AIK går upp till SHL borde vara en värdig avslutning på säsongen, alltså?

- Helst av allt vill jag att Södertälje går upp. Sedan spelar det ingen roll vilket lag som hakar på, säger Oscar.

Hur kommer AIK-fansen välkomna er i premiären?

- Det vet jag faktiskt inte. Jag har inte tänkt på det. Det är ju fler spelare som bytt klubb och då har det har inte varit allt för farligt.

- AIK-fansen får skrika på oss hur mycket de vill, avslutar Victor.

FAKTA

Bröderna Ahlström om...

...nya omgivningen i Södertälje

- Hela föreningen är bra skött. Vilken skillnad det är att åka hit i stället för till Ritorp (AIK:s träningsanläggning), säger Oscar.

- Där hade vi inte ens ett eget gym, berättar Victor.

...att ständigt umgås med varandra

- Vi bort i ett par-hus, typ vägg i vägg. Men vi har vårt eget ändå. När vi var yngre kunde det uppstå lite bråk, men så är det väl för alla syskon.

- Nu har vi växt upp och lärt oss var gränsen går. Men det blir ju så att vi umgås mycket, vi spelar ihop och har samma kompisar, säger Oscar.

...vara så lika på isen

- Vi har ju knappast gjort något för att hjälpa andra att skilja på oss. Vi har utrustningen likadant, men det har blivit en grej. Vi är tvillingar och får köra på det. Sedinarna ser ju också exakt likadana ut på isen.