Uppgifter: Rasistattack mot IKO-spelare

Foto: BILDBYRÅN
Greg Squires.
HOCKEY

Greg Squires blev hjälte för IK Oskarshamn.

Efteråt anklagade matchhjälten motståndarna för rasistattack.

– De skrek ”go back to China”, säger Squires till Barometern OT.

IK Oskarshamn vände 1-2-underläge till 3-2-seger mot Björklöven. Knappt halvvägs in i den tredje perioden tryckte Greg Squires in det avgörande målet.

Efteråt pratade hjälten med Barometern OT och påstod då att han blivit utsatt för rasistiska glåpord under matchen.

– Jag tappade luften där och kunde inte ta mig upp. När vi sedan spelade powerplay så var det flera spelare som skrek "go back to China" åt mig, säger Greg Squires till tidningen.

”Besviken och förvånad”

Han säger att det är första gången han upplever sådant här beteende i Sverige. Flera andra spelare och ledare i IKO:s bås menar att de hörde ordet ”kinesjävel”.

– Jag är besviken och förvånad. Det är inte okej att någon skriker rasistiska glåpord åt en annan spelare. Det är många hårda ord som sägs mellan spelare under en hockeymatch, men det här är inte okej, säger IKO-tränaren Fredrik Söderström.

”Skulle jag tagit den killen direkt”

Björklöven-tränaren Patric Wener hörde inga sådana ord under matchen, och tar avstånd från den typen av beteende.

– Jag visste inte ens att de hade en spelare med asiatiskt utseende. Jag har inte uppfattat något sådant här. Skulle jag hört något sådant skulle jag tagit den killen direkt. Jag har själv en fru från utlandet och skulle aldrig säga något konstigt, säger Wener till Barometern OT.

ARTIKELN HANDLAR OM