Akut ekonomisk kris för allsvenska Timrå

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Timrås assisterande tränare Jens Öhman och tränare Roger Forsberg.
HOCKEY

Kommunen tänker inte hjälpa Timrå att köpa Eon Arena.

Nu närmar sig klubben konkurs och det finns en risk att laget inte kan fullfölja säsongen.

– Akut handlar det om 3 miljoner innan månaden är slut, säger klubbdirektören Lars Nolander till Sportbladet.

Det svåra ekonomiska läget för de allsvenska hockeyklubbarna fortsätter. För några dagar sedan meddelande Almtuna att man måste släppa flera spelare för att rädda ekonomin och nu meddelar jumbon Timrå IK att klubbens redan svåra ekonomiska läge förvärrats ytterligare.

”Under gårdagskvällen fick Timrå IK beskedet från Timrå Kommun att de inte tänker hjälpa föreningen och förvärva EON Arena.", skriver klubben i ett pressmeddelande.

Svåra skatteskulder

Redan för två år sedan kom rapporter om att klubben höll på att gå i konkurs. En av lösningarna för att komma på rätt köl med ekonomin har varit att försöka få kommunen att köpa Eon Arena som blivit en tung minuspost i klubbens bokföring, men där säger alltså kommunen nu nej. Timrå har en skatteskuld på 1,5 miljoner och spelare har vittnat om sena löneutbetalningar.

Och att läget är akut trycker ordförande Tommy Andersson på när Sportbladet når honom.

– Det är ett bakslag att kommunen sagt nej till ett återköp. Det är en vändning från kommunen som varit med och diskuterat ett sådant. Det kommer väldigt tufft för oss, säger han och fortsätter:

– Läget kommer bli ännu skarpare, vi måste få ordning på det här. Annars kommer vi inte klara av verksamheten, då snackar vi inte A-laget och så, utan då snackar vi hela föreningen. Vi har en anläggning som är åt helvete för dyr, det är där det ligger.

”Akut, djävulskt tufft”

Klubbdirektören Lars Nolander pekar på siffrorna som behövs för att löner ska kunna betalas ut i januari och klubben överleva säsongen:

– Vi har en akut och känd skatteskuld på 1,5 miljoner och den ligger hos kronofogden. Totalt handlar det akut om 3 miljoner innan den här månaden är slut, säger han.

Har ni en realistisk möjlighet att lösa det?

– Jag är en obotlig optimist och jag tror att när man inser vilka enorma följder det här får för hela regionen så måste jag säga att jag tror på att vi ändå måste hitta en lösning. Men det har varit väldigt tufft hittills, säger Nolander.

Finns det en risk att ni inte kan fullfölja säsongen?

– I vår och styrelsens värld är inställningen att vi ska kunna slutföra säsongen. Men det kan komma till ett läge där vi inte kan klara det. Läget är akut, djävulskt tufft.

Kommer ni göra er av med spelare?

– Nej det har vi inte diskuterat en enda gång. 

AIK kan rusa uppåt i tabellen

Timrå IK åkte ur SHL 2013. Klubben har spelat 35 säsonger i högsta serien och har fostrat spelare som Henrik Zetterberg och Lennart "Lill-Strimma" Svedberg.

Skulle Timrå inte kunna fullfölja säsongen så kommer tabellen räknas om (se en tabell nedan). En av de stora vinnarna blir då AIK som förlorat tre raka matcher mot Timrå, man klättrar från negativ kvalplats till playoff mot SHL.

FAKTA

Så kan tabellen se ut:

Lag, Tidigare placering, ny placering, tidigare poäng, ny poäng

Malmö          1, 1, 72, 67

Karlskoga     2, 2, 71, 67

Karlskrona    3, 3, 69, 66

Västerås       4, 4, 67, 59

Rögle           5, 5, 66, 58

Mora            6, 6, 63, 57

Vita Hästen  7, 7, 59, 53

Almtuna       8, 8, 53, 50

AIK              13, 9, 50, 50

Oskarshamn12, 10, 50, 47

Björklöven    9, 11, 52, 46

SSK             10, 12, 51, 45

Asplöven      11, 13, 51, 43

Tabellsammanräkning: Linus Mellgren

AIK:s matcher mot Timrå denna säsong:

20/9 AIK–Timrå 2–3

28/10 Timrå–AIK 3–1

9/12 AIK–Timrå 1–2

ARTIKELN HANDLAR OM