Klubbchefen: "Det är helt orimligt"

Rolf Lindberg rasar mot det nya arenakravet

Foto: BILDBYRÅN
Karlskronas arena uppfyller inte de nya, hårda SHL-kraven.
HOCKEY

Karlskrona är en klubb som har dragits med stora ekonomiska problem.

De nya kraven på att ha en arena som tar 5000 åskådare klar den 1 september i höst är naivt enligt klubbens klubbchef Rolf Lindberg.

– Det är rent av en bristande respekt mot den politiska demokratin, säger han till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Jörgen Lindgren.

Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Hockeyligan har tecknat ett nytt avtal där alla klubbar måste ha ett eget kapital på fyra miljoner kronor och kunna ta in 5000 åskådare, varav 3500 sittande.

Karlskrona som just nu leder serien före Karlskoga och Malmö är en klubb som snart kan vara i SHL men utan att leva upp till kraven. SHL:s VD Jörgen Lindgren menar att de kommer ha stenhårda krav på att den 1 september i höst måste en arena står klar med 5000 åskådare för lag som spelar i SHL säsongen 2015/2016.

Något som Karlskrona HK:s klubbchef Rolf Lindberg menar är helt orimligt.

– Jag tycker att kravet som sådant är rimligt, men tidsperspektivet är helt orimligt. Det finns inte en möjlighet att på åtta månader, att finansiera och få ett politiskt beslut om arenan, det är rent av en bristande respekt mot den politiska demokratin tycker jag.

”Rent av naivt”

Rolf Lindberg fortsätter och menar att det är helt naivt att tro att en arena ska kunna stå klar om åtta månader.

– Att man kan ha löst finansieringen innan den första september, det tror jag är fullt möjligt. Men att ha allt på plats är rent av naivt skulle jag vilja säga.

Karlskrona som varit konkurshotade men nu ha ett stabilt ekonomiskt läge, har sportsligt haft en fantastisk säsong men är en klubb som inte lever upp till något av kraven just nu. Klubbens arena, Arena Karlskrona, tar 3464 åskådare och är en bra bit ifrån att klara publikkravet.

”Skiter i reglerna”

Även Asplöven rasar mot nya kraven:

– Jag tycker man tar bort det fundamentala i svensk hockey om man ska sätta krav på vilka som får spela och inte spela i högsta serien. Det måste vara det sportsliga som avgöra, säger sportchef Per Kenttä som menar att klubben inte klarar något av kraven.

Hur är det motivationsmässigt att jaga en playoff-plats när man vet att man inte kan gå upp?

– Jag skiter fullständigt i det där. Går vi mirakulöst nog upp så klarar vi det på annat sätt. Just nu skiter jag i reglerna.

”Helt övertygad att man löser det"

Jörgen Lindgren står dock fast vid att det inte finns några bakvägar oavsett om det krävs ett kommunalt beslut för att bygga ut en arena:

– Jag har förståelse för att man reagerar, men det är de här nivåerna som gäller.

Om nu KHK får signaler från kommunen att det är omöjligt att lösa innan hösten, ska man strunta i att spela play off då?

– Det är sådant man får lufta med liganämnden. Men det är de här nivåerna som gäller.

Du rekommenderar att de vänder sig till liganämnden?

– Ja. Men de kommer få samma svar där. Redan nu finns det krav på 5000 åskådare och 3000 sittplatser så att som KHK säga att man inte har koll på det... det är en diskussion KHK får ta med allsvenskan som får föra en dialog med oss.

Men tycker du att de ska ge sig in i ett play-off om de vet att de inte klarar kraven?

– Det är en hypotetisk fråga. Det är enklare att se när det är fakta, jag är helt övertygad om att man kommer lösa det.

Men det är ju inte upp till klubben utan kommunen?

– Det är ju en kombo, arenaägaren måste naturligtvis vara med.

ARTIKELN HANDLAR OM