AIK räddat – nu jagar de NHL-veteranen

Första ”gåvan” från investeringsgrupp på väg: Gnaget vill värva hem Henrik Tallinder

1 av 3 | Foto: BIldbyrån
Henrik Tallinder.
HOCKEY

En investeringsgrupp, med miljardären Torbjörn Törnqvist i spetsen, ska ta AIK Hockey ur rekonstruktionen och mot SHL.

Redan nu står det klart att Roger Melin och Anders Gozzi återvänder som huvudtränare respektive sportchef.

– Man vill inte hoppa på ett tåg som är på väg att spåra ur. Men det känns som att en struktur och grundtrygghet är på väg att hittas nu, säger Melin.

Första gåvan från investerinsgruppen kan bli NHL-proffset Henrik Tallinder, 36.

Härvan runt AIK Hockey är på väg att få ett slut.

Samtidigt som den skuldtyngda klubben ser ut att räddas av en investeringsgrupp, som går in med nya pengar i klubben, blev det i går klart att Roger Melin, 58, är tillbaka som huvudtränare. Investeringsgruppens närmare 30 miljoner är tänkta att gå till A-lagets resa mot SHL, en ombyggnad av Ritorps ishall och till den nya barn- och ungdomssatsningen AIK Hockeyakademi, som ingår i den långsiktiga affärsplanen.

– Melin är en av hörnstenarna och ett startskott på det hela. Nu ska den sittande ledningen ta hand om rekonstruktionen. Vi hoppas att den följer planen och kan och dras tillbaka. Det var egentligen i den änden vi hade velat börja, men nu kom detta först i stället, säger Hans Hammarlund, som är en del av gruppen.

Drömmen: SM-guld – om fyra år

Roger Melin, som tränade AIK 2008-2012, har skrivit ett kontrakt på fyra år för att kunna satsa just långsiktigt där mycket fokus kommer ligga på att värna om klubbens egna talanger.

Men laget behöver spets och sånt kostar pengar.

AIK – genom Anders Gozzi – har redan ringt NHL-veteranen Henrik Tallinder (senast i Zürich) och vill att han spelar för AIK i höst. Givetvis ska lönen bekostas av den nya investerinsgruppen.

– Visionen är inte att gå upp i SHL direkt, utan att stabilisera läget lite och få ordning på ett lag som kan ta steget upp. Sedan skulle det vara en förmån att gå upp redan nästa år, men det är en bonus i så fall. Och allt är möjligt. Vi kan absolut kämpa om SM-guld, om säg, fyra år, säger Melin.

Får tillbaka sin vapendragare

Tränaren har haft AIK i tankarna sedan han lämnade klubben och har under åren haft en nära kontakt med dåvarande sportchef (2003-2013) Anders Gozzi, 47, som nu gör tränaren sällskap tillbaka i AIK – ett önskemål från Melin, som ser fram emot att komma tillbaka en mindre klubb jämfört med Linköping.

– När jag var i AIK förra gången jobbade alla väldigt nära. Det blev personligt och man fick en helt annan känsla för människan då. När det blir för stor organisation kan det bli för opersonligt, som jag tyckte att det var litegrann i Linköping.

Din uppmärksammade "Not dead yet"-tröja från slutspelet med LHC, är det en inställning du tar med dig in i nya jobbet?

– Haha, det blir mycket sånt nu. Fast utan t-shirt, jag ska träna lite.

■ ■ ■

Största dynastierna i svensk hockey

FAKTA

Namn: Henrik Tallinder

Position: back

Ålder: 36 år

Klubbar: AIK, Piteå, TPS Åbo, Buffalo, Linköping, Bern, New Jersey, Zürich.

Meriter: VM-guld 2013, OS-silver 2014, finsk mästare 2001. 678 NHL-matcher.