Björklöven har sålt ut träningsmatch

”Känner att det ligger och ruvar i båda städerna”

HOCKEY

Mitt i sommaren.

Då har Björklöven redan sålt ut sin första träningsmatch mot Skellefteå på fredag.

5450 har köpt biljett.

– Man känner att det ligger och ruvar i båda städerna, säger Fredric Åkerblom, vd för Björklöven.

GUIDE: Så träningsspelar SHL-lagen

Hockeysäsongen är i sin uppstartsfas och kommande veckan kör lagen i hockeyallsvenskan och SHL igång med sina träningsmatcher.

Den kanske hetaste matchen på hela säsongen är den i T3 Center på fredag och rivalmötet mellan Björklöven och Skellefteå.

Redan under tisdagen var det utsålt – 5450 personer.

– Det är två år nu sedan lagen möttes. Och då spelade Björklöven i division 1. Nu är det inte lika stor skillnad mellan lagen och intresset är ännu mer hett. Jag har inte varit med om något sånt här intresse i Björklöven tidigare. Förra gången vi hade fullsatt var mot Vita Hästen, men det var i en så kallad enkronas-match, säger Åkerblom.

”Känner en revanschlust”

Det finns en rivalitet mellan lagen, den ligger inpyrt i klubbmärkena och för många Umeå-bor är det så smärtsamt att se hur Skellefteås framgångar skakat runt hockeysverige och skickat ned Björklöven till platsen som lillebror i regionen.

– Vi känner en revansch-lust. Kan Skellefteå så kan vi. Jag tror också att det finns plats för två riktigt bra SHL-lag här uppe och det kämpar vi för, säger Åkerblom.

Det finns en risk att gå på is och spela förstamatchen mot ett lag där finns mycket känslor och publiken vill se kraft, tacklingar och seger - till vilket pris som helst.

– Vi har bara tränat fyra gånger inför matchen. Jag tror inte att det blir något skönspel. Men varken vi eller Skellefteå kommer mana till att ta det lugnt. Killarna får gå ut och njuta av matchen och den fullsatta arenan.

Björklöven nämns som en av favoriterna i allsvenskan den här säsongen.

Ett litet favoritskap tillsammans med Leksand och Västerås.

På fredag får vi en första fingervisning hur bra Björklöven 15-16 är.

GUIDE: Så träningsspelar SHL-lagen

FAKTA

Vi minns tillbaka – kaosmatchen i 80-81

Det var lite back to back-match i Skellefteå ishall.

Fyra dagar tidigare hade en match i Umeå Ishall startat med att Skellefteås Kjell Arne Wikström hade gruffat lite på uppvärmningen.

Otroligt med känslor och hat i luften.

Och när uppvärmningen i Skellefteå Ishall skulle starta så valde Löven att gå ut på isen tidigare, 18.15 istället för 18.18. De förväntade sig hyss från hemmalaget.

Löven tog sin puck-hink och började med uppvärmningsövningarna.

18.18 kom Skellefteå ut på isen och när Roland Stoltz och och Wikström åkte över på fel sida, det är Lövens version i alla fall, så utbröt tidernas slagsmål på uppvärmningen.

Alla slogs med alla och domaren, han var i sitt i omklädningsrum och förberedde sig inför matchen, kom till slut ut i kalsonger till isen och försökte lugna spelarna.

Det gick inte.

Slagsmålet fortsatte och det var inte förrän hallchefen Lennart Hermansson kom fram till genidraget att släcka ned hallen som det blev lugnt.

Allt var inte bättre förr.