Erkänner könsorden – riskerar anmälan

Tommy Jonsson: ”Kan fundera över ordvalet”

Foto: BILDBYRÅN STR
Tommy Jonsson var ordentligt irriterad på Leksands Robin Jacobsson efter matchen och ska enligt Jacobsson bland annat kränkt honom med könsord.
HOCKEY

Tommy Jonsson erkänner att skrek könsord mot Robin Jacobsson.

Nu kan Björklöventränaren anmälas till disciplinnämnden.

– Reagerar man inte är det lika med att man tycker att det är okej, sedan kan man fundera över mitt ordval, säger Jonsson.

Tacklingen mot Björklövenspelaren Kim Karlsson var gårdagens stora samtalsämne i hockey-Sverige.

Leksandsbacken Robin Jacobsson sänkte Karlsson med en tuff tackling och efterspelet blev ett bråk där Björklöventränaren Tommy Jonsson skrek könsord till Jacobsson och sedan hamnade i dispyt med Leksandtränaren Perra Johnsson på presskonferensen.

”Ja, jag skrek ett könsord”

Nu erkänner Tommy Jonsson att han skrek könsord mot Jacobsson.

– Ja, det stämmer att jag skrek ett f-ord. Jag står för mina handlingar och det stämmer att jag sa det. Det var utifrån vad som hände och jag var jäkligt förbannad. Reagerar man inte är det lika med att man tycker att det är okej, sedan kan man fundera över mitt ordval, men det kan hända när man inte är i balans, säger Tommy Jonsson till Sportbladet.

I och med den verbala attacken riskerar Löventränaren att anmälas till disciplinnämnden.

– Skriker man könsord till en spelare så är det skäl till anmälan. Det är ett match penalty, det spelar ingen roll vad som händer innan. Man får inte använda hot eller skrika könsord till någon inblandad på isen, säger domarbasen Tomas Thorsbrink.

Finns en ”tyst överenskommelse”

Men någon anmälan har så här långt inte kommit in till disciplinnämnden.

– Det finns en ”tyst överenskommelse” mellan lagen att man inte ska hålla på att anmäla varandra utan låta domaren sköta det, men det kommer in några anmälningar per år, säger Thorsbrink.

– Det blir ju väldigt hypotetiskt nu, men kommer det en anmälan på det här lär det bli väldigt många anmälningar den här säsongen. Det fanns faktiskt en upprinnelse, det är väl skillnad om man börjar skrika helt oprovocerat då kan det finnas fog för en anmälan, tycker Tommy Jonsson.

Du sa att Robin Jacobsson ger sig på mindre spelare. Känner du något ont om honom i dag?

– Där blev jag felciterad. Jag sa att han just i den här situationen gav sig på den minsta spelaren. Jag fördömer hans sätt att ge sig in i situationen som är brutal och hänsysnlös och den försvarar jag inte, men jag känner inget ont om honom som person, säger Jonsson.

Se tacklingen här!

ARTIKELN HANDLAR OM