AIK inför toppmötet: Vi är absolut redo för SHL

HOCKEY

Uppgörelsen om förstaplatsen tätnar.

Inför seriefinalen mot Tingsryd i kväll är AIK självsäkert:

– Vi är absolut redo för SHL, säger sportchefen Anders Gozzi.

Vid samma tidpunkt i fjol hamnade laget helt ur kurs.

Efter att ha styrt mot SHL kapsejsade AIK, radade upp förluster och hamnade till slut i ett kval för att ens hålla sig kvar i hockeyallsvenskan.

Ett år efter krisen har den nygamle duon, tränaren Roger Melin och sportchefen Anders Gozzi förvandlat AIK till ett succélag.

– När vi drog i gång fanns det många lösa trådar och ingen hade egentligen någon koll på alla utgifter. Det var jävligt rörigt. Rekonstruktion, ägare hit och dit och vilka som skulle vara med på det här. Det var många saker som dök upp under våren som vi inte hade räknat med, säger Gozzi och minns tillbaka till april när han och Melin tog över ansvaret för klubben.

I kväll har AIK chansen att gå upp i serieledning och sätta sig i förarsätet vad gäller kampen om en plats i SHL.

”Finns en harmoni”

Inför seriefinalen mot Tingsryd i kväll berättar Gozzi om hur han och Melin lyckats få AIK-skutan på rätt köl igen.

– Det är egentligen spelarna som varit duktiga, säger han först blygsamt.

– Men det hänger också ihop med organisationen. Det är lugn och ro nu, vi har en organisation som funkar och det finns en harmoni här.

Det återstår tolv matcher av hockeyallsvenskan, AIK och Tingsryd har ryckt från övriga konkurrenter och i kväll handlar det om att skaffa ett mentalt övertag inför det troliga, framtida kvalspelet.

– Men förberedelserna med laget är precis som tidigare. Vi försöker träna hårt och det dagliga arbetet fortsätter som vanligt, menar Gozzi som är försiktig med att gå händelserna i förväg.

Men en SHL-plan har väl börjat forma sig i ditt huvud?

– Budskapet till spelarna är att vi lever i nuet. Därför blir det tvetydigt om jag själv går ut och säger något annat i media. Men det är klart att det finns en plan, men den pratar vi om internt.

Har ni vad som krävs för att gå upp?

– Absolut, vi är precis lika redo som vi var 2010.

”En lång väg dit”

– Vi har vår tro. Men att börja prata om möten med Karlskrona vill jag inte göra. Det är fortfarande en lång väg dit. Men vi ska göra allt vad som står i vår makt att vinna serien, fortsätter Gozzi, som redan har startat arbetet med nästa säsongs lagbygge.

– Klart att det finns gamla AIK:are som är jätteglada att det går bra för oss nu. Och går det bra är dem ju sugna på att komma tillbaka. Så är det.

AIK uppfyller också, till skillnad mot Tingsryd, alla krav från licensnämnden men tror inte att toppkonkurrenten viker sig.

– Det sportsliga i Tingsryd skiter fullständigt i vilka regler det finns. De kommer knappast lägga sig, utan köra stenhårt.

ARTIKELN HANDLAR OM