Målvakten irriterar utan att spela

”Det skickar fel signaler till alla runt klubben”

Foto: Emil K Lagnelius
Vitali Koval tog plats i ett hörn i båset i stället för att öppna båsdörren åt spelarna.
HOCKEY

Vitali Koval kom till Västerås från KHL som en tänkt stjärnmålvakt. Men succén har uteblivit, och i gårdagens match uppstod stor irritation på vitryssen – trots att han inte spelade.

– Jag blev besviken, säger Tom Lindh, ordförande för VIK Support.

Foto: TT
Koval i VM för Vitryssland 2015.

35-årige Koval har över 100 matcher i KHL i bagaget och kom till Västerås i januari, i jakten på en VM-plats för sitt Vitryssland. Men det har inte blivit någon succé för Koval. Han har vaktat kassen fyra matcher och har i snitt släppt in över fyra mål per match.

I gårdagens match mot Karlskoga fick han ännu en gång se sig som backup bakom målvakten Marcus Dahlbom. Men i stället för att öppna båsdörren, som normen lyder för andramålvakter i Sverige, satte sig i stället Koval i ett hörn i båset. Agerandet gav kraftiga reaktioner på sociala medier.

– Det skickar fel signaler. Till resten av laget, till supportarna, ja, till alla runt klubben egentligen. Det ser inte bra ut, säger Tom Lindh till Sportbladet.

En seger på tolv matcher

Västerås ligger på en elfteplats i Hockeyallsvenskan och har bara vunnit en av sina tolv senaste matcher. Koval, med landslagsmeriter för Vitryssland, värvades in som en räddare. Men har i snitt släppt in över fyra mål per match och har en räddningsprocent på blygsamma 85 procent.

– Det är svårt att spekulera om men han är väl besviken på situationen som blivit. Han tänkte komma hit och ta förstaspaden och ta en plats i VM men inte fått spela allt för mycket. Det har inte blivit som klubben vill eller som han vill, klart han är besviken, säger Tom Lindh.

– Men vi är redan i en negativ spiral. Det behövs inte sådana här grejer. Det är svårt att hitta positiva saker som det är.

"Inget illa menat"

Västerås klubbdirektör, Johan Fägerblad, tror inte att det var en markering från Kovals sida.

– Det är ju olika kultur i olika länder, det kanske gör så i Ryssland? Det var inget illa menat med det i alla fall. Vitali vet att det är tuff konkurrens och han stöttar de andra målvakterna fullt ut, säger Johan Fägerblad.

Hur agerar ni efter händelsen?

– Jag har uppmärksammat tränarna om att det har hänt och de ska prata med honom i dag, mer än så vet jag inte.

Sportbladet har sökt Västerås tränarstab för kommentarer.