AIK-stjärnan missar TRE kvalfinaler

Besked i dag: Robin Kovacs stängs av för tacklingen

Foto: C MORE
HOCKEY

Tungt besked för AIK i dag:

Forwardsstjärnan Robin Kovacs stängs av i totalt tre matcher för sin tackling på Karlskronas Joel Kellman i lördags – och får dessutom böta 4 000 kronor.

Det innebär att han missar kvalmatcherna mot Karlskrona i kväll, på onsdag och på fredag.

– Jag tycker jag straffas alldeles för hårt, säger AIK-spelaren.

Det var i lördagens första kvalfinal, i mitten av period tre, som händelsen inträffade.

Kovacs fick en smäll vid tekning och såg ut att jaga en ”hämnd” när han satte en tackling mot huvudet på Joel Kellman.

KHK-spelaren gick av isen och in mot omklädningsrummet och Kovacs fick matchstraff för checking to the head – och i efterhand ändrade domaren till ”match penalty”, vilket innebär att AIK-spelaren är avstängd i match två på Hovet i kväll.

Nu missar han alltså ytterligare två matcher.

Han blir nu avstängd också på onsdag och fredag och kan spela först i en eventuell match fem. Dessutom tilldelas han böter.

”Inte bra att heta Kovács...”

Kovacs kan inte dölja sin besvikelse när Sportbladet når honom efter domen:

– Alla verkar inte dömas enligt samma premisser, men jag hade ändå väntat att jag skulle få något sånt här...

Han fortsätter:

– I bland är de inte bra att heta Kovács, men oavsett så är jag stolt över mig själv och kommer bara resa mig ännu starkare.

Jag tror på grabbarna och dom kommer göra de utmärkt utan mig.

Robin Kovacs, 19, har varit en av AIK:s viktigaste spelare under säsongen.

På 44 matcher i serien gjorde han 34 poäng och slutade med det tvåa i klubbens interna skytteliga bakom Malte Strömwall.

■ ■ ■

Mer AIK:

Han storspelade senast – men tvingades kliva av i förlängningsspelet.

Nu tyder allt på att Gustaf Lindvall inte kommer till spel i kväll.

När AIK värmde på Hovet i förmiddags inför andra matchen fanns bara tredjemålvakten Oscar Fröberg på isen och tränaren Roger Melin är hemlighetsfull vad gäller Lindvalls status.

– Jag har pratat med honom och vi avvaktar ett beslut.

Men enligt uppgifter till Sportbladet pekar allt på att 25-åringen inte spelar i kväll.

Det ska handla om en skada nere vid foten och efter matchen i lördags befarades först det värsta, att Lindvall drabbats av en fraktur.

Men läkarna har konstaterat att inget är brutet.

– Jag är inte orolig över vår målvaktssituation. Om Gustaf ska spela måste han vara hundra procent frisk. Annars har vi Rahm (Robin) som kan kliva in, säger AIK:s målvaktstränare Stefan Persson.

AIK–Karlskrona – direkt i TV 12 och Cmore 19.30.

FAKTA

Så skriver DN i sitt beslut

BESLUT

Efter match mellan Karlskrona HK och AIK IF, Direktkval till SHL, den 19 mars 2016, åläggs Robin Kovacs, AIK IF, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head).

1. Avstängning fr.o.m. den 20 mars 2016 t.o.m. den 25 mars 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 4 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms, inklusive den automatiska avstängningen, motsvara fyra matcher, varav en match omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Robin Kovacs samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: 7.16 in i matchens tredje period utdelades en checking to the head enligt regel 124, punkt 3, i Svenska Ishockeyförbundets Officiella Regelbok. Händelsen ägde rum cirka en meter in i Karlskronas anfallszon, några meter utanför AIK:s spelarbås. En Karlskrona-spelare hade pucken i besittning samtidigt som han var uppvaktad av en AIK-spelare. I samma ögonblick som Karlskrona-spelaren slog pucken ifrån sig kom Robin Kovacs glidande in i situationen och utdelade en tackling där kraften var riktad mot huvudet och också träffade huvudet på Karlskrona-spelaren. Vid tacklingen lättade Robin Kovacs från isen och träffade med överarmen. Igen skada uppstod och Karlskrona-spelaren kunde spela vidare i matchen.

Robin Kovacs har uppgett i huvudsak följande. Han såg att en Karlskrona-spelare, lätt uppvaktad av en AIK-spelare, var på väg mot blå linjen med pucken. Han ville vinna pucken för att kunna gå på kontring varför han gled in i situationen och var nästintill stillastående när han mötte Karlskrona-spelaren. Han kastade ifrån sig pucken samtidigt som han försökte stoppa dennes åkriktning in i mitten. Hans tackling träffade axeln på spelaren, vilket han kände vid kollisionen. Hans fart var väldigt låg och intentionen var endast att stoppa spelaren för att kunna gå på kontring. Karlskrona-spelaren återvände direkt i spel, vilket han är väldigt glad för. Han hade absolut ingen intention att skada denne utan ville bara vinna pucken och stoppa spelaren.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden anser att det är utrett att Robin Kovacs kom in i situationen som tredje man och att han med en klart uppåtdrivande kraft utdelade en tackling mot huvudet på motspelaren. Denna typ av tacklingar medför typiskt sett stor skaderisk. Nämnden anser att tacklingen var vårdslös och respektlös och att den bör medföra en avstängning. Tacklingen har dock relativt låg energi och nämnden finner därför att den inte omfattas av den skärpning av praxis som nämnden tillämpar från och med innevarande säsong när det gäller allvarliga fall av tacklingar mot huvudet. Nämnden bestämmer avstängningen till en tid som motsvarar fyra matcher. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.