Tränaren bojkottar – efter ”intern spricka”

Vad pågår i SSK? Krossade plexiglas Sparkad profil Påstådd spricka Bojkott mot lokaljournalist

Foto: BILDBYRÅN
Simon Karlsson uppges ha fått sparken och fansfavoriten Marcus Bohman (mitten) har degraderats till sjundeback av Mats Waltin.
HOCKEY

Det talas om en spricka i spelartruppen, fansens favorit Marcus Bohman har blivit sjundeback och förväntade nyckelspelaren Simon Karlsson skrev på fredagen på för bottenrivalen Västerås.

Mitt i stormen väljer pressade tränaren Mats Waltin dessutom att inleda en bojkott mot en lokaljournalist.

Vad pågår i allsvenska jumbon Södertälje SK?

Södertälje ligger sist i hockeyallsvenskan och fansen har riktat skarp kritik mot hur tränaren Mats Waltin valt att matcha laget. Den 14 november meddelade klubben att de bryter med AHL-värvningen Michael Schumacher, efter att 23-åringen bara gjort en poäng på 17 matcher, och på fredagen skrev Waltins tidigare assisterande lagkapten Simon Karlsson på för bottenrivalen Västerås efter att enligt lt.se ha fått sparken av SSK.

På senare tid har Waltin dessutom petat fansfavoriten Marcus Bohman i delar av såväl matchen mot Karlskoga som mot Timrå – enligt lokaltidningen lt.se:s Andreas Hanson ett beslut taget som en del av en intern maktkamp som kan resultera i att även Bohman tvingas lämna klubben.

Utfrågad av sponsorerna

På torsdagen fick klubbens sponsorer en chans att fråga ut Mats Waltin och då förnekade 63-åringen att Bohmans framtid i SSK är hotad.

– Jag väljer att spela med sju backar tills jag upplever att något annat är bättre och där har det blivit så att Simon (Karlsson) var sjundeback i Karlskoga och sedan valde jag att inte samarbeta med Simon mer. Så blev Bohman sjundeback i går (onsdag) och då blev det en trigger för att ”under Waltin, är man sjundeback då jävlar är man på väg ut i periferin”. Det är så jag tolkar det, utan att veta, och därav blossade det här upp men det finns absolut inte någon fog för det, sa Waltin på sponsorlunchen.

Där ställdes Waltin också till svars för petningen av Karlsson, valet att spela Bohman som sjundeback och lagets kräftgång i hockeyallsvenskan. Mitt i träffen meddelade tränaren sedan att han valt att aldrig mer ge några intervjuer till LT:s Andreas Hanson.

– Jag bestämde mig i går kväll för att inte mer prata med Andreas Hanson och det är av den enkla anledningen att jag inte finner någon anledning för mig som ansvarig hockeytränare för SSK att stå och prata med en journalist som har en journalistisk som bara bygger på ren uppvigling, sa Waltin.

När Sportbladet ber Mats Waltin utveckla kritiken säger han:

– Det jag upplevt, som jag också sagt till Andreas för längesen, är att han har tendenser till en uppviglarjournalistik som handlar om att han går till mig och får ett svar men inte nöjer sig med det utan försöker hitta ett annat svar bland spelarna. Den journalistiken tycker inte jag är juste. Det har också tilltagit på slutet där han mer sökt sprickor mellan mig och spelare som jag inte upplevt funnits.

Mer är det inte hans jobb att prata med båda sidor i fall ni har olika syn på saker och ting?

– Absolut, men här är det mer ett sökande som jag upplever det. Ett skapande av motsättningar och det är stor skillnad. Han ska absolut granska oss kritiskt men han har till exempel flaggat upp mycket för att jag, Fredric Weigel och Anton Holm ska ha starka motsättningar och det är inget jag upplever personligen. Men han släpper inte det och då blir nog nog helt enkelt.

”Bättre om han svarat på frågor”

Den 22 november skrev lt.se om en spricka i SSK där bland andra Anton Holm, Fredric Weigel och Marcus Bohman ska ha uttryckt kritik mot Mats Waltins sätt att matcha laget. En spricka som uppgavs ha förvärrats efter 63-åringens beslut att sparka Simon Karlsson. Frustration har också synts tydligt inte minst när Weigl slog sönder plexiglaset intill spelarbåset vid bortamatchen mot Oskarshamn i oktober.

Andreas Hansson skrev artikeln om sprickan i laget men beskriver själv hur han uppskattat Mats Waltin som tränare och upplever den uppkomna situationen som tråkig.

– Det hade varit bättre om han svarat på frågor och gå ut med information till sina supportrar med tanke på vad som hänt. De har varken gått ut med att Simon Karlsson fått sparken eller att de har en provspelare inne just nu. Kommunikationen från klubben till supportrarna är inte bra så de kunde kanske börja där om han inte vill prata med mig, säger Hanson.

Hur ser du själv på hans kommentarer om en ”uppviglande journalistik”?

– Det jag tror han menar är till exempel det som hände med Michael Schumacher där jag skrev att han hade det väldigt tungt i SSK och när jag pratade med honom sa han att han hade förväntat sig att spela på ett annat sätt och hade andra förväntningar men att det nu bara var att kriga på. Naturligtvis ringer jag då Waltin och frågar om det men då blev han sur och sa att han förstod vad jag höll på med och att det var uppviglande. Så det har jag fått höra redan tidigare, att han inte gillat det jag skrivit. Det har varit ganska tydligt.

Nu står Mats Waltin med ett lag som ligger sist i hockeyallsvenskan, en förväntad nyckelspelare som skickats till en konkurrent, en fansfavorit med stora frågetecken kring sina prestationer och en milt uttryckt ansträngd relation till lokalpressen.

Uppförsbacken för Mats Waltin ser med andra ord allt brantare ut och 63-åringen kommer tvingas bestiga den utan betydande nyförvärv. Den gjorde Waltin själv klart för sponsorerna på torsdagens utfrågning.

– Bra spelare i dag är oerhört dyra. Har du koll på vad vi pratar om för löner på skickliga spelare som ska tillföra ett bottenlag i allsvenskan något och som också vill komma till ett bottenlag i allsvenskan, ta plats och vara redo att vara navet i en verksamhet där man har en enorm press på sig och där resultat krävs i varenda jäkla byte? Den kategorin av spelare är jättedyra.

Hur dyra?

– Vi pratar om ett par hundratusen i månaden.