”En unik situation”

”Foppa” kommer behöva godkännande att gå till NHL om han spelar för Modo

Foto: Andreas Hillergren
HOCKEY

Om "Foppa" spelar i morgon kommer han behöva ett godkännande från förbundsstyrelsen för att få gå till NHL under säsongen.

Men förbundet har inga liknande fall att luta sig mot.

– Det är en unik situation, vi har aldrig varit med om det här i början av säsongen tidigare, säger Christer Englund, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

Foto: Lasse Allard
Christer Englund.

Peter Forsbergs eventuella comeback i Modos match mot Frölunda i morgon kan skapa en speciell situation.

Sverige har inget avtal med NHL, och om Forsberg spelar så skrivs han in i svensk hockey och förbinder sig att spela här till den 15:e maj.

Men Peter Forsberg vill inte spela i Elitserien – han vill till andra sidan Atlanten om foten håller.

– Om Forsberg spelar så blir det en fråga för förbundsstyrelsen vid en eventuell övergång till NHL. De måste godkänna en övergång, säger Lars G Karlsson, tävlingschef på hockeyförbundet.

”Blir hypotetisk fråga”

Men det är enligt Christer Englund, ordförande i förbundets styrelse, svårt att uttala sig om en sådan övergång i nuläget.

– Det blir en hypotetisk fråga. Vi måste veta vad vi ska ta ställning till, vilken spelare det rör, vilka klubbar det handlar om. Det går inte ge ett entydigt svar på vad som väntar i nuläget, säger han.

Men ni har den faktiska möjligheten att låta Forsberg gå till NHL trots att han kan vara inskriven i svensk hockey?

– Ja, det har vi.

Ett unikt fall

Samtidigt säger Englund att läget är annorlunda än med liknande fall tidigare.

Då har det snarare handlat om spelare som lämnat under säsongen eller som försvunnit utomlands när Elitseriesäsongen är slut för att avsluta säsongen i en annan liga.

– Det gör Forsbergs situation unik. Vi har aldrig varit med om en sådan här situation i början av säsongen tidigare, säger Englund.

Samtidigt har Hockeyligan en gentleman agreement som säger att lagen inte ska ta in korttidsspelare – något Modo just nu gör med Foppa.

Töpel tvivlar

Det gör Tommy Töpel, sportchef för Hockeyligan, lätt brydd eftersom Forsberg just skrivit på en veckas tryout-kontrakt.

– De kontrakten är egentligen till för att lag som har mycket skador kan ta in en ersättningsspelare på kortare tid och se om han håller måttet. Men i Forsbergs fall blir det tvärtom, man tar in en skadad spelare för att se om han håller för spel. Det sänder konstiga signaler om man sedan ska till NHL, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM