”NHL är mitt mål”

Washington och Philadelphia hetast: ”Det känns bättre den här gången”

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
TILLBAKA I KVÄLL Peter Forsberg gör comeback i elitserien mot Frölunda – och senare i höst kan han spela i NHL.
HOCKEY

Peter Forsberg är tillbaka i Modo i kväll.

Men drömmen är fortfarande att spela i NHL i vinter.

Sportbladet kan avslöja de två lag som i så fall står högst på Foppas önskelista:

Washington Capitals och Philadelphia Flyers.

– Visst är målet att komma tillbaka till NHL, säger Foppa.

Det är den drömmen som tagit honom genom tiotalet operationer i foten, den senaste efter att senaste comebacken sprack i vintras.

– Det finns de som tycker jag är dum i huvudet och dömer ut mig, men det skiter jag i. Har jag gjort nio comebacker kan jag lika gärna göra tio. Så känns det för mig. Jag försöker inte lura någon och jag vet inte hur det kommer att gå den här gången. Jag har inga större förhoppningar på mig själv och jag hymlar inte om det.

– Men jag gjorde en ny jätteoperation i våras, jag har fystränat hela sommaren och varit på is i en och en halv månad. Då kan jag lika gärna spela matcher också. Jag har inget att förlora på att vara med och jag tycker inte att jag är sämst på träningarna.

Du har bara skrivit ett veckolångt tryoutkontrakt med Modo för att hålla dörren öppen till NHL. Vad har du för förhoppningar att spela därborta i vinter?

– Om allting funkar jättebra är det möjligt. Det känns dumt att stänga några dörrar. Samtidigt är det ett steg till och det är inte så enkelt att det bara är att hoppa in i ett NHL-lag. Det känns tufft nog att hoppa in i elitserien och vara tillräckligt bra. Men visst har målet varit att komma tillbaka till NHL och se hur man kan hävda sig mot de bästa. Men som det känns idag är jag bara glad att jag kan spela.

Har du pratat med några NHL-klubbar?

– Nej, nej. De vet väl inte ens om att jag ska spela därborta än. Jag har absolut inte pratat med några klubbar och min agent (Don Baizley) har heller inte börjat förhandla med några.

– För mig handlar det om att ta en match i taget nu. I fjol blev jag sämre då jag började spela och det är inte omöjligt att det blir så igen. Jag tar inte ut något i förskott.

Men du känner dig bättre än innan dina senaste två comebacker – i Colorado våren 2008 och i Modo i fjol?

– Ja, det känns bättre den här gången, men om det är bra nog går bara att bedöma då jag börjat spela matcher igen. Det är svårt att avgöra på träningar. Det är en helt annan sak med en tävlingsmatch.

”Svårt att fixa”

Du verkar ändå ha kommit ett steg närmare lösningen på fotproblemet?

– Ja, vi har väl kommit på en grej som börjat fungera och som inte gjort det tidigare. Jag vill inte gå in för mycket på foten, men vi har upptäckt att det inte är e n sak som varit fel, utan flera som samverkat. Det är det som gjort det så svårt att fixa tidigare. Det är inget som gått att slå upp i någon läkarbok.

– Men nu tycker jag att vi kommit närmare en lösning och jag har börjat förstå vad som varit problemet. Om det sedan går att fixa till 100 procent är tveksamt, men jag jobbar på det.

Fler operationer alltså?

– Nej, det blir inga fler operationer nu. Men det finns saker som går att fixa med rätt skridskor och genom att tejpa upp foten på rätt sätt.

Du har varit över i Kanada och fixat nya skridskor?

– Ja, jag var hos Bauer i Montreal. Det har varit så jäkla snälla mot mig. Foten ändrade lite form efter senaste operationen, så jag var tvungen att ha nya skridskor.

Hur stor press känner du inför den här comebacken?

– Det är klart att det kommer att kännas nervöst när jag kliver ut på isen. Samtidigt har jag inte kunnat göra comeback direkt i början av säsongen tidigare. De senaste två gångerna har det alltid skett under stress och press och med en deadline som närmat sig. Det har varit nu eller aldrig.

– Nu har jag tre matcher på mig att känna efter hur det känns. Samtidigt vill jag ju leverera och vinna matcher också. Det finns säkert de som gnäller om det inte går så bra, men jag tycker inte jag lurar någon. Jag ar förklarat för alla hur det ligger till.

Du kunde valt en lättare öppning än upphaussade Frölunda i första matchen?

– Ja, det är en tuff öppning för Modo med först Frölunda hemma och sedan Djurgården och HV borta.

Inga fler operationer

Tror du Frölunda sätter Pebben på dig?

– Ja, jag får väl en av de fulaste spelarna i NHL efter mig. Det blir inte lätt, men samtidigt känns det perfekt att åka in i hetluften direkt.

Det där sista säger Foppa naturligtvis som ett skämt. Han har mött Pebben otaliga gånger genom åren i NHL.

Och den sista frågan är oundviklig:

Handen på hjärtat – är det här ditt absolut sista comebackförsök?

– Jag ska aldrig säga aldrig om jag känner mig själv rätt. Då hade jag nog lagt av för länge sedan. Så jag kan inte svära på att det är sista saken jag gör. Men det blir inga fler ingrepp. Det går säkert att göra något mer, men jag tror inte jag orkar. Det känns som jag fått nog. Jag har väl hamnat vid ett vägskäl, där det är ja eller nej som gäller. Det känns faktiskt ganska skönt.

FAKTA

COMEBACK IGEN – HÄR ÄR FORSBERGS ÅTERKOMSTER

DEC 1999: Colorado. Forsberg är tillbaka i spel efter en axeloperation. Gör fem poäng (2+3) och leder sitt lag till en enkel seger mot Calgary.

APRIL 2002: Colorado. Ny succé. Trots en frånvaro på nästan ett år på grund av sprucken mjälte gör ”Foppa” två assists i 4-3-vinsten mot Los Angeles.

DEC 2003: Colorado. Magmuskelskada stoppar Foppa under hösten. Spelar fram till kvitteringen i återkomsten – som Colorado vinner i förlängning.

MARS 2005: Modo. Comeback efter handledsskada i slutspelet. Proppas av Färjestads Peter Nordström och lämnar isen med en hjärnsk akning.

MARS 2008: Colorado. Åter i spel efter problem med foten. Poänglös mot Vancover men spelar tjugo minuter.

FEBRUARI 2009: Modo. Tillbaka mot alla odds – och firar med att sprätta upp 1–0 bakom Andreas Hadelöv med en snygg backhand.

ARTIKELN HANDLAR OM