Här är hotet mot hans NHL-dröm

Sista matchen i kväll – annars kan en övergång stoppas

Foto: OLA AXMAN
Sista elitseriematchen i dag? I kväll spelar Peter Forsbergs Modo mot HV 71. Mycket talar för att det blir Foppas sista elitseriematch i år, annars får han det svårt att återvända till NHL.
HOCKEY

I kväll uppträder Cirkus Peter Forsberg i Jönköping.

Och matchen mot HV 71 är sannolikt Foppas sista föreställningen i elitserien den här säsongen.

Spel med Modo efter den 1 oktober kan krossa NHL-drömmen.

Foto: Foto: AP
Foppa i Colorado i fjol.

Allt talar för att Peter Forsberg, under förutsättning att foten håller, vill göra ytterligare ett försök i NHL.

Vilka regler som gäller i fallet Peter Forsberg är minst sagt invecklade och diffusa.

En sak är i alla fall klar: möjligheten att återvända till NHL kompliceras betydligt om Foppa väljer att spela med Modo även efter den 1 oktober.

NHL:s grundpolicy är att inga kontrakt godkänns med spelare som spelat matcher i någon europeisk liga efter NHL-premiären.

Snåriga regler

Men reglerna är snåriga och undantag har gjorts tidigare. Mitt under säsongen 2005/06 gick exempelvis slovaken Vladimir Orszagh från Luleå till St Louis Blues.

– Men vi har alltid gått efter regeln som säger att NHL inte tar emot spelare som representerat en europeisk klubb efter det datum då NHL har startat, säger en av Sveriges ledande agenter med stor erfarenhet av övergångar till NHL.

– Enda möjligheten att komma runt det här är om Peter skriver ytterligare ett korttidsavtal och är kontraktslös när en eventuell övergång blir aktuell, säger agenten.

Men där kommer nästa problem in i bilden.

För det är inte bara NHL:s regler som är ett problem om Peter Forsberg fortsätter spela i Sverige.

Kontraktet – ett brott

Elitserieklubbarna har sedan några år tillbaka en överenskommelse som inte godkänner korttidskontrakt. Spelare i elitserien måste skriva kontrakt som gäller hela säsongen.

Peter Forsbergs korttidskontrakt med Modo var egentligen ett brott mot den uppgörelsen.

Men för att publikmagneten Peter Forsberg med kort varsel skulle bli spelklar användes ett kryphål.

Motiveringen till varför de tolv klubbarna i Hockeyligan godkände Foppas korttidskontrakt med Modo var att han officiellt ersatte skadade Niklas Sundström.

En kompromiss enbart för att det handlade om superstjärnan Peter Forsberg.

Enda gången ett lag normalt tillåts att skriva korttidskontrakt är om en extrem skadesituation uppstår.

Niklas Sundström väntas göra come back på torsdag och då kan inte Modo använda ”skadeargumentet”.

– Jag har svårt att se på vilka grunder ytterligare ett korttidskontrakt med Peter Forsberg ska kunna motiveras, säger en klubbdirektör som Sportbladet har pratat med.

FAKTA

REGLERNA FÖR EN NHL-FLYTT

Dispens av Svenska Ishockeyförbundet

Vill Peter Forsberg spela i NHL den här säsongen krävs att Svenska Ishockeyförbundets styrelse ger honom dispens.

Anledningen är att Peter Forsberg, i och med att han spelat matcher med Modo, är registrerad hos det Svenska Ishockeyförbundet. Åker Foppa över till NHL utan att ha fått dispens av Ishockeyförbundet riskerar han att stängas av från landslagsspel och spel i samtliga ligor som ligger under det Internationella ishockeyförbundet.

Spel i NHL

Om Peter Forsberg inte spelar någon match med Modo efter den 1 oktober kan han skriva kontrakt med vilken NHL-klubb han vill. Förutsatt att Svenska Ishockeyförbundet ger honom dispens.

Han behåller sin status som unrestricted free agent och för NHL är det normalt inget problem att ta in en kontraktslös spelare som spelat matcher i Europa före NHL-premiären.

Om Peter Forsberg spelar matcher med Modo efter NHL-premiären är det inte säkert att NHL:s huvudkontor godkänner en övergång till NHL.

Dessutom tappar Forsberg, av allt att döma, sin status som unrestricted free agent och tvingas gå igenom den så kallade waivern där samtliga klubbar kan vara med och bjuda på Forsberg.

Ytterligare korttidskontrakt med Modo

Hockeyligans överenskommelse tillåter inte korttidskontrakt. Spelare som vill representera en klubb i elitserien måste skriva kontrakt som gäller hela säsongen.

Undantag kan göras när ett lag har problem med skador.

Ett sådant undantag var när HV 71 förra säsongen skrev ett korttidskontrakt med finske backen Veli-Pekka Laitinen. Anledningen till att kontraktet godkändes var att HV 71 bara hade fem backar tillgängliga.

Linköping åberopade samma skäl när de plockade in Petri Liimatainen.