”Ska spela för Modo”

Beskedet från NHL i natt: Foppa kommer inte hit denna säsong

1 av 2 | Foto: Foto: OLa AXmAN
Väljer Modo Peter Forsbergs fortsatta karriär har varit höstens stora snackis i hockeysverige. Nu har han bestämt sig för att åter spela för Modo.
HOCKEY

Peter Forsbergs framtid har varit en av hockeyhöstens stora följetonger.

Sent i går kom beskedet:

Peter Forsberg kommer att spela i Modo denna säsong.

Och han finns med på isen redan i kväll, när Modo möter Brynäs i Gävle.

Peter Forsberg spelade tre matcher med Modo i elitserieinledningen då han skulle testa sin skadeförföljda fot.

Därefter har den stora frågan som hela hockeysverige – och en stor del av den övriga hockeyvärlden också – har ställt sig varit: Ska Peter Forsberg spela vidare i år? Och i så fall var?

Nu har frågan fått ett svar. Enligt uppgifter till Sportbladet har Peter Forsberg bestämt sig för att spela med Modo resten av säsongen  – och han debuterar redan i kväll.

”Återvänder inte”

Uppgifter som styrks av orden som Mike Gillis manager i Vancouver Canucks (en av klubbarna som har visat intresse för Forsberg), yttrade till kanadensiska reportrar i går.

– Vad jag har förstått så ska Peter stanna och spela i Modo och han kommer inte att återvända till NHL denna säsong, sa Gillis, som är personlig vän med Forsbergs agent Don Baizley.

Har fattat beslut

Baizley själv ville inte bekräfta att Forsberg kommer att spela i Modo.

– Jag vill inte ge några kommentarer i det ämnet. Det är något som Peter och Modo får göra, säger han till Sportbladet.

Men vet du om han har fattat något beslut?

– Det antar jag att han har gjort.

Modos tränare Miloslav Horava, som efter Modos förlust mot HV71 i förrgår gick ut i media och krävde nyförvärv, säger sig inte känna till uppgifterna.

– Nej. Du får ringa till Fredrik (Andersson, sportchef i Modo).

Andersson gick dock inte att nå i går kväll. I söndags kväll sa han dock följande till Sportbladet.

– Vi hoppas fortfarande väldigt mycket på att Peter ska spela med oss. Men vi vet inte om det blir i morgon eller om två veckor.

”Foppa” kommer finnas med på isen redan i kväll, när Modo möter Brynäs i Läkerol Arena.

– Han spelar i kväll, säger en källa till Sportbladet.

FAKTA

HÖSTENS TURER RUNT FOPPA

1 augusti: Peter Forsberg är i Köpenhamn för att spela en match med sitt välgörenhetslag Icebreakers. Där berättar han för Sportbladet att han i början av maj gjorde ett ingrepp i foten, ett försök att greppa det sista halmstrået och rädda karriären.

27 augusti: Foppa gör comeback med Modo när laget spelar en försäsongsturnering i Schweiz.

24 september: Tillbaka i elitserien. Redan efter fem minuter gjorde han mål i matchen mot Frölunda. Men Foppa var inte nöjd.

– Jag är inte nöjd med något, säger han efter sin comeback.

29 september: Foppa spelar sin tredje och sista match på sitt kontrakt, och avslöjar att han har en stressfraktur i ena foten.

15 oktober: Sportbladet avslöjar att Foppa är aktuell för spel i Karjala Tournament, och att förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson gärna ser att Foppa skriver på för ett lag i Schweiz.

24 oktober: Sportbladet avslöjar att KHL-lagen Ak Bars Kazan och Salavat Julajev är beredda att erbjuda ”Foppa” en monsterlön. Fem miljoner kronor netto – i månaden.

26 oktober: Modo såg ut att kunna glömma Foppa. Sportbladet avslöjade att han meddelat tränaren Miloslav Horava att det förmodligen inte skulle bli spel där.

1 november: Peter Forsberg blev uttagen i Karjala Tournament, och meddelade att han tar ett beslut om sin framtid efter turneringen.

5 november: Foppa, som hårdgranskas av flera NHL- och KHL-lag, gör sin första landskamp sedan OS-finalen 2006. Tre Kronor förlorade med 3-4 mot Tjeckien, och Forsberg var missnöjd.

8 november: Sverige förlorar med hela 0-7 mot Finland i den sista Karjala-matchen, och Foppa är osäker på vad som händer nu.

– Jag har inte bestämt mig, vi får ge det några dagar nu.

13 november: Peter Forsberg träffar Modos sportchef Fredrik Andersson, men får inget besked om vad som ska hända. Foppa säger att han behöver fundera några dagar till.

16 november: Peter Forsberg bestämmer sig för att spela med Modo.

UPPDRAG: RÄDDA MODO

Modo storstädade efter förra säsongens katastrofresultat. Föreningen bytte mängder av namn, både i styrelsen, tränarrummet och i spelartruppen.

Men resultaten har uteblivit. Värvningar som skulle bli nyckelspelare (Roman Malek) har floppat, medan andra nyckelspelare har varit skadade (Niklas Sundström). I takt med att förlusterna har radat upp sig och laget har fallit ner till tabellens sista plats har även publiksiffrorna dalat. Publiksnittet är just nu nästan 800 åskådare färre än förra säsongen.