MAGISKT, FOPPA

Anrell: Forsberg, Näslund och Sundström – det är spelare man vinner SM-guld med

HOCKEY

Det är en följetong men det är förbanne mig den bästa följetongen sen Charles Dickens publicerade Oliwer Twist i episk form avsnitt för avsnitt i Bentley’s Miscellany.

Peter Forsberg är tillbaka. Igen.

Peter Forsberg är magisk. Igen.

Peter Forsberg är beyond magisk. Igen.

Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
Radarpar Peter Forsbergs comeback i Modo i går blev en succé. Stjärnan svarade för tre assist varav två gick till Magnus Häggström.

Ja, jag hoppas ni såg den här tillställningen.

Den var mycket märklig, även om den ändå var självklar på något obegripligt sätt.

Första periodens första del såg Modo i allmänhet och Peter Forsberg i ännu mera allmänhet ut som gäng som hamnat på drift från allmänhetens åkning i Nolaskogs mera yttre bergsreservat.

Den sista färden, typ. Den sista färden mot supertvåan eller vad serien kan heta däruppe.

I Foppas femmas byten var de inte ens inne i anfallszon utan fick ägna sig åt försvarsspel i egen zon. Det gjorde de dåligt. Nummer 21 tittade mest på. Brynäs gjorde ett mål, men det dömdes bort för att pucken tog på en skridsko.

Världens bästa gjorde byte efter byte – men kom inte ens ur zon.

Och han förtjänade det knappast heller.

Sen kom det där bytet där de ändå hamnade i anfallszon. Foppa rev och slet då där som han gjorde under sina tre matcher i höstas och plötsligt låg pucken hos Magnus Häggström och plötsligt hade han sprätt upp pucken i nättaket.

En assist. En av de mera billiga från Foppas karriär, men ändå en assist.

Och det skulle visa sig att den var viktig. För plötsligt bröts den krampaktiga förtrollningen och Modo började spela hockey i allmänhet och Foppa i synnerhet.

Sen rullade den här kvällen på som en nutida svensk hockeyklassiker.

Ägde matchen fullständigt

Efter sexton minuter slog Forsberg två sanslöst vackra och öppnande passar i samma byte som först Hans Jonsson och sen Tomas Mojzis lyckades klanta bort å det allra grövsta. Livrädda vågade de inte ens skjuta i fria lägen. Det var hemskt att se. Det gav en obehaglig vision av att en spelare här var för överlägsen och de andra var... låt oss nöja oss med att beskriva dem som pinsamma.

Men även det rättades till.

För Modo hade ju Häggström.

Magnus Häggström som den här kvällen gjorde debut som en världsspelare (hmm) och avslutare i absolut toppklass (så pass?):

2–0 i nättaket efter en kontring där Foppa visade sin instinkt att satsa allt vid rätt tillfälle när Brynäs drällde vid mittlinjen. Foppa ställde om blixtsnabbt.

Sen gjorde han åkning efter åkning i anfallszon där ingen Brynässpelare vågade attackera honom av rädsla för att bli bortgjorde. Han ägde matchen fullständigt och när han var klar hade Modo tagit sin första trepoängsseger på bortaplan för säsongen.

Så dåliga har de faktiskt varit tidigare.

Foppa hann till och med bli utvisad. En normalhård Foppatackling, som lika gärna kunde blivit skolboksexempel på hur man tacklar, som utvisning. Typiskt, Foppa, hur som helst. 18:56 i istid. Ett anständigt dagsverke.

Brynäs har släppt in en puck i snitt de tre senaste matcherna och är elitseriens överlägset målsnålaste lag. De gör lika få mål som de släpper in. Klart minst i serien. I går förvandlades de till ett läckande såll av Modo.

En fluga gör ingen sommar, sa Foppa efter matchen.

Jag säger:

– En Foppa gör inget SM-guld.

För det är ju sanningen. Det är en oändligt lång väg att gå till första delmålet; en slutspelsplats. Modo i dag är ett ganska ihåligt lag som lätt tappar matcher och bli ängsliga.

Nu är dock en hel del spelare som bekant på ingång:

Foppa i går. Markus Näslund om några veckor. Niklas Sundström sen och Andreas Salomonsson sannolikt inom kort. Det är, som ni noterar, inga skitspelare som Modo väntar på. Tvärtom, det är spelare som man vinner SM-guld med. Fråga Salomonsson och Sundström.

Enligt uppgifter i går kväll är dessutom Dan Hinote klar för klubben. En spelare från lockoutsäsongen som kan Modo och som Modo kan. Han höjer konkurrensen

ytterligare.

Och Markus Näslund... vad ska man säga.

Han har en skridskoåkning och ett rörelseschema som kommer att sätta honom i särklass i elitserien. Och hans skott får en krypskytt som Jukka Voutilainen att framstå som ett knallpulver.

Förra säsongen spelade Näslund 82 matcher i New York Rangers, gjorde 24 mål, 22 assist – 46 poäng.

Vem i elitserien är ens i närheten av den kvaliteten? Svaret är: ingen.

Peter Forsberg har gjort femhundraelva comebacker. Det är en ständigt pågående följetong.

Oliwer Twist var en annan följetong. Den slutade lyckligt – mycket lyckligt – efter en ändlig massa olyckliga avsnitt.

Något säger mig att det kan Foppas följetong också göra. Mycket lyckligt...

FAKTA

SÅ VAR FOPPAS COMEBACK

1–0 (11.05) Peter Forsberg möter två motståndare vid sargen. Han får fram pucken, ingen delikat passning, till Magnus Häggström, som skjuter inte ett alltför svårt skott mot Markström, som bjuder på målet.

2–0 (24.04) En Brynäs-forward går bort sig i mittzonen. Forsberg tar pucken och skapar ett två mot ett läge tillsammans med Magnus Häggström. Forsberg levererar pucken i exakt rätt läge och Häggström direktskjuter rakt upp i nättaket.

4–0 (32.51) Modo spelar fem mot tre. Peter Forsberg åker omkring och letar och letar på klassiskt manér. Till slut lägger han en gedigen passning till Svartvadet i slottet framför Markström. Svartvadet skjuter direkt och Markström är chanslös.

Foppa-statistik: 0 mål, 3 assist, 0 tacklingar, + 3, 18:56 istid, 1 skott på mål, 1 skott utanför mål.