Räddades av specialisten

Modostjärnans karriär var i fara – träffade kändisterapeut

HOCKEY

TIMRÅ. Ljumskproblem höll på att förstöra karriären för Byron Ritchie, 33.

Men en sommar hos specialisten Rick Celebrini – som även hjälpt storstjärnor som Jonathan Cheechoo och Marian Gaborik – gjorde underverk.

– Han räddade min karriär, säger Modoforwarden.

För två omgångar sedan satte Byron Ritchie kvitteringen mot Södertälje och av bara farten avgjorde han matchen i förlängningen. I tisdags gjorde han ett mål i Modos vändning mot Brynäs och i går sänkte han Timrå med två mål.

Foto: ROBIN NORDLUND
Byron Ritchie tackar fysioterapeuten Rick Celebrini för att han överhuvudtaget har en karriär efter ljumskproblemen.

– Det känns bättre och bättre. Tajmingen och matchformen har inte varit på topp. Men det kommer mer och mer, säger Modos kanadensare.

Att han inte varit på topp är inte så konstigt med tanke på att en krånglande ljumske förstörde hela förra säsongen.

Han tvingades till tre operationer, men ändå var problemen kvar.

– När det inte blev bättre efter första operationen tänker man att det ska bli bättre efter den andra, men det blev det inte. När inget hjälpte började jag nästan få panik. Jag befarade att karriären skulle vara över, säger Ritchie.

”En egen filosofi”

Då beslutade han sig för att åka till Vancouver för att träffa den världsberömde fysioterapeuten Rick Celebrini, specialist på bland annat rehabträning för ljumskar.

Han har hjälpt en rad NHL-stjärnor, bland annat Jonathan Cheechoo och Ed Jovanovski. Dessutom har Celebrini haft seminarier för Premier League-tränare om sitt sätt att arbeta.

– Jag var hos honom hela sommaren och jobbade stenhårt varje dag. Det var en process vi la ner många timmar på. Men nu ser vi resultatet, säger Ritchie.

Räddade han din karriär?

– Ja, det vill jag säga.

Hur skulle du beskriva hans sätt att jobba?

– Det är svårt att förklara. Han är en guru inom branschen. Han har sina egna metoder och sin egen filosofi. Det är så djupt att det är svårt att sätta ord på.

”Bryr sig verkligen”

Har du någon kontakt med honom nu?

– Ja, han vill veta hur allt känns. Är det något som inte känns bra kan han hjälpa mig via telefon. En fenomenal kille, trots att han har så mycket att göra bryr han sig verkligen om sina patienter.

– Men jag måste även tacka Magnus (Håkansson, Modos sjukgymnast) och Joakim (Bäckström, fystränare). De har varit fantastiska sedan jag kom till klubben.

ARTIKELN HANDLAR OM