Segervapen: Universitetet

Modos läkare: Så här lite skador har vi aldrig haft

HOCKEY

Samarbetet med idrottsmedicinska enheten vid Umeå Universitet har blivit en jättesuccé för Modo som nästan helt klarat sig från skador under hösten.

– Jag har aldrig varit med om att vi har haft så här lite skador, säger klubbens läkare Kim Thorsen.

Foto: BILDBYRÅN
Matchhjälte Daniel Josefsson satte 2–1 för sitt Modo i förlängningen mot AIK.

I somras inledde Modo ett unikt samarbete med Umeå Universitet.

Genom att låta forskarna vid den idrottsmedicinska enheten genomföra grundliga tester på spelarna kunde man fastställa deras fysiska status och specialutforma individuella träningsprogram för att optimera effekten av träningen.

Minmera skador

Förhoppningen var inte bara att spelarna skulle bli snabbare, starkare och orka mer utan även att man skulle minimera antalet förslitningsskador.

– Alla kan bryta en arm eller få ett skott på foten. Sådana skador går det tyvärr inte att skydda sig emot. Förslitningsskador är det däremot möjligt att undvika, säger fystränaren Joakim Bäckström och fortsätter:

– De uppstår ofta på grund av att man är starkare i den ena sidan än den andra och snedbelastar kroppen. Det är nästintill omöjligt att upptäcka med blotta ögat men genom att röntga kroppen har vi kunnat ta reda på hur stor skillnaden mellan vänster och höger sida är och ta fram specialprogram för att motverka eventuella problem.

Det har gett effekt.

”Vårt jobb blir lättare”

– Jag har aldrig varit med om att vi har haft så här lite skador under mina 15 år i klubben, säger Kim Thorsen och tillägger:

– I vanliga fall brukar i genomsnitt sju-tio procent av spelarna dras med någon form av skada men i år är det bara Ole-Kristian Tollefsen och Alexander Bonsaksen som har missat ett par matcher och i övrigt har vi bara haft lite småskavanker.

– Jag tycker att fystränarna förtjänar en stor eloge, säger assisterande tränaren Andreas Johansson och fortsätter:

– De har gjort mitt och Challes jobb mycket lättare för skador kan förstöra en hela säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM