”Man måste sköta kosten & träningen”

Axelsson stekhet – men Detroit fortsätter tveka: ”Räcker inte att blixtra till då och då”

HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK. Tolv poäng på de tolv senaste matcherna. Dick Axelsson är glödhet just nu.

Detroit Red Wings som äger hans NHL-rättigheter är dock tveksamma till att ge honom en ny chans.

– Han måste bli betydligt jämnare och ta en plats i VM-truppen för att över huvud taget vara aktuell för spel i Detroit nästa säsong, säger klubbens chefsscout i Europa, Håkan Andersson.

Foto: SCANPIX
Trots att Dick Axelsson har gjort tolv poäng de senaste tolv matcherna nobbas han av Detroit. Dock ser det ut som NHL-klubben kommer erbjuda ett nytt kontrakt. ”Jag tror vi måste göra det för att få behålla hans rättigheter”, säger Detroits chefsscout Håkan Andersson.

Modo var tänkt som en språngbräda till NHL för Dick Axelsson som lämnade Färjestad för att få en större roll men han fick en tuff start i sin nya klubb.

Först skadade han ena knäet och sedan slet han upp en gammal ljumskskada.

Till slut fanns ingen annan utväg än operation. Sedan han gjorde comeback i slutet av november har han dock varit en av elitseriens absolut hetaste spelare.

Assisten till Mattias Ritolas 3–1-mål i gårdagens derby mot Timrå var hans tolfte poäng på de tolv senaste matcherna.

– Det är som natt och dag jämfört med innan operation, säger Dick Axelsson och tillägger:

– Jag är beroende av min skridskoåkning men innan operationen kunde jag knappt ta mig fram ute på isen. Det är först nu jag känner att jag kan göra mig själv rättvisa.

’Stenhård konkurrens’

Han har dock inte lyckats övertyga Detroit Red Wings – som stängde av honom för två år sedan efter att han lämnat farmarlaget Grand Rapids utan klubbens tillåtelse och flugit hem till Sverige – att ge honom en ny chans.

– Jag har sett honom i några matcher den här säsongen och det har sett ut ungefär som tidigare, säger Håkan Andersson och fortsätter:

– I vissa matcher har han varit bra, i en del har han till och med varit jäkligt bra, och i vissa matcher har han varit dålig.

Kommer ni att erbjuda honom ett kontrakt till sommaren?

– Jag tror vi måste göra det för att få behålla hans rättigheter men vi har faktiskt inte fattat något beslut ännu. Det kommer vi nog inte göra förrän efter säsongen.

Vad är det som har fått er att tveka?

– Vi vet vad han kapabel till i sina bästa stunder men han måste bli betydligt jämnare och ta en plats i VM-truppen för att över huvud taget vara aktuell för spel i Detroit nästa säsong. Konkurrensen om platserna i laget är stenhård och det räcker inte att blixtra till då och då.

’Jag har ingen panik’

Varför tror du att han har haft problem att hålla en jämn nivå?

– Som professionell ishockeyspelare måste man sköta träning, kost och alla andra förberedelser exemplariskt och han har kanske inte gjort det.

Dick Axelsson:

– Jag har ingen panik men det är klart jag vill till NHL. Fast spel i Detroit känns avlägset efter allt som har hänt. Det bästa vore kanske om de släppte mina NHL-rättigheter till någon annan klubb.

Hur ser du på Håkan Anderssons kritik?

– Jag vet att jag inte har varit tillräckligt jämn tidigare men jag tycker att jag har utvecklat mitt spel sedan jag kom hit och även om min kropp kanske inte är topp tre snyggast i laget är jag faktiskt inte i så dålig form som en del påstår att jag är.

FAKTA

AVSTÄNGD & SVENSK MÄSTARE – HÄR ÄR AXELSSONS TURBULENTA ÅR

■ ■ Maj 2008: Skriver på ett ­treårskontrakt med Detroit.

■ ■ Juli 2008: Blir utlånad av ­Detroit till Djurgården.

■ ■ December 2008: Får lämna Djurgården som anser att han har misskött sig och går till Färjestad.

■ ■ April 2009: Blir svensk ­mästare med Färjestad.

■ ■ Augusti 2009: Flyttar till USA för att försöka ta en plats i Detroit.

■ ■ September 2009: Lyckas inte ta en plats i Detroit  och blir nedflyttad till farmarlaget Grand Rapids.

■ ■ December 2009: Vantrivs i Grand Rapids och åker tillbaka till Karlstad utan tillstånd. Blir då avstängd av Detroit och får inte ens träna med Färjestad.

■ ■ Januari 2010: Får till slut tillstånd av Detroit att spela för Färjestad.

■ ■ April 2011: Blir på nytt svensk mästare med Färjestad och tas ut till VM-truppen. Får dock problem med ljumskarna och tvingas lämna återbud.

■ ■ Maj 2011: Lämnar Färjestad för att få mer speltid och går till Modo.

■ ■ September 2011: Får ­säsongsinledningen förstörd av skadebesvär och tvingas till operation.

■ ■ November 2011 :Gör succé i Modo men Detroit är tveksamma till att ge honom en ny chans.