”Vi spelar inte som ett lag”

Modo har gått från hetast till kallast på drygt två veckor – ny förlust mot HV i kväll

HOCKEY

Från hetast till kallast – på 16 dagar.

Modo kördes i kväll över av HV71 och är formsvagast i elitserien.

– Vi spelar inte som ett lag, säger lagkaptenen Niklas Sundström till C More.

Det var andra tongångar i Modo den 11 oktober. Laget, som hade fått en nytändning efter Alexander Steens ankomst, hade vunnit sex av de sju senaste matcherna och tagit sig upp i serieledning.

Men sedan dess har Modo sjunkit som en sten i tabellen, till en sjätte plats, och är under de fem senaste omgångarna formsvagast i elitserien.

I kväll borta mot HV71 var poängchanserna borta redan efter 18.53 då Patrik Carlsson skickade in 3–0.

– Det är alldeles för dåligt överlag. Vi spelar inte som ett lag och har ingen bra fart där ute, säger Niklas Sundström till C More.

Efter första perioden valde tränaren Ulf Samuelsson att bänka målvakten Bernhard Starkbaum och kastade in Oscar Alsenfelt. Han släppte bara in ett mål, men kunde inte undvika en ny förlust.

Starkbaum utbytt

HV71 vann till slut med 4-1.

– Jag är besviken, det blev en plattmatch. Vi har lite oflyt med målvaktssidan. Vi har haft en riktigt bra ”push” från Bernhard länge, men det är svårt när en målvakt har en tuff match. Då rinner det in direkt, då tappar grabbarna gnista och tar dumma utvisningar. Det gäller att ladda om snabbt, säger tränaren Ulf Samuelsson till C More och berättar att Oscar Alsenfelt står från start i nästa match.

Alexander Steen markeras hårdare av motståndarna och har inte alls samma svängrum som i inledningen.

– Det är självklart att motståndarna jagar en spelare av den kalibern. Men han har haft lite dålig hjälp. Hela den femman har tagit ett steg tillbaka, men det är helt klart att han måste lära sig att reglerna är lite annorlunda i Sverige, du kan hindra en stor talang på en annan nivå än i NHL, säger Samuelsson.

Wesslaus 13:e raka seger

Niklas Sundström har ingen förklaring till Modos formsvacka:

– Svårt att säga. Det är jävligt jämnt inom hockeyn och är man inte riktigt på bettet en kväll så blir det noll poäng. Tyvärr har vi haft det alldeles för mycket på slutet. Helt klart är att vi måste spela bättre, säger Sundström till C More.

Sundström hade två bra lägen att näta, men brände.

– Självklart ska det vara mål, framför allt på första läget, men även på andra fick jag ganska tom bur. Det är en sån kväll i kväll.

I HV71 är tongångarna muntrare. Laget är formstarkast i tabellen och målvakten Gustaf Wesslau har vunnit samtliga 13 matcher som han har spelat.

– Självförtroendet är på topp på alla spelare. Jag känner mig jättetrygg med mina medspelare och de känner sig trygga med mig. Vi har en bra coach och bra organisation, allt är kanon i HV, säger Wesslau till C More.

– Det var vår match från början till slut, vi bjöd publiken på en bra match.

FAKTA

FORMTABELL FEM SENASTE MATCHERNA

1. HV71, 12 poäng, +4

2. AIK, 11 poäng, +7

3. Luleå, 11 poäng, +4

4. Timrå, 9 poäng, +4

5. Linköping, 9 poäng, +2

6. Skellefteå, 8 poäng, +5

7. Frölunda, 6 poäng, -4

8. Färjestad, 5 poäng, -2

9. Växjö, 5 poäng, -3

10. Rögle, 5 poäng, -8

11. Brynäs, 4 poäng, -8

12. Modo, 3 poäng, -5

HV 71–Modo 4–1 (3–0, 1–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (3.58) Jesper Fasth (David Petrasek, Jason Krog), 2–0 (8.31) Mattias Karlsson (David Petrasek) , 3–0 (18.53) Patrik Carlsson (William Karlsson, Marcus Nilson).

Andra perioden: 4–0 (6.29) Elias Fälth (Jesper Fasth).

Tredje perioden: 4–1 (14.52) Ludvig Byström (Dave Spina).

Skott: 27–31 (11–12, 12–9, 4–10).

Utv, HV 71: 6x2. Modo: 10x2.

Domare: Antonin Jerabek, Praha, och Sören Persson, Lidköping.

Publik: 6 824.