Hjälten om succéinhoppet: Jag hann aldrig bli nervös

Foto: SCANPIX
Linus Ullmark hoppade in och räddade kvar Modo i kvartsfinalserien mot Färjestad.
HOCKEY

Förstavalet Bernhard Starkbaum räddade inte ett skott – 19-årige Linus Ullmark succéinhopp räddade Modo kvar.

Nu står Ulf Samuelsson inför ett svårt målvaktsval.

–Killen visar att han är redo men vi ska inte glömma att det är Starkbaum som tagit oss dit vi är i dag, säger han.

Efter tre minuter och nio sekunder låg Modo under med 0–2 och Ulf Samuelsson valde att byta ut sin förstemåvakt Bernhard Starkbaum mot 19-årige Linus Ullmark.

Ett beslut som blev succé.

– Jag hann aldrig bli nervös, trots att jag aldrig spelat ett slutspel tidigare. Det var bara att ta på sig grejerna och köra. Tänka nästa puck och bara njuta, säger Ullmark.

Modo kom tillbaka till 2–3 efter mål av Mattias Ritola och Kyle Cumiskey. En kvittering hängde i luften men i stället åkte hemmalaget på ett nytt tungt bakslag då Färjestad gjorde 2–4 åtta minuter in i tredje perioden.

Men Modo kom tillbaka – igen.

– Det är fantastiskt. Alla har tänkt: ”när fan ska vi ta dom egentligen?”. Först kom ettan, sen tvåan och då blev de lite darriga. Vi kände hela tiden att vi kunde ta det och det gjorde vi, säger Ullmark.

Jonas Ahnelöv kvitterade till 4-4 med dryga tre minuter kvar och tog matchen till förlängning. Efter fem minuter kokade Fjällräven Center då Ladislav Nagy avgjorde och reducerade till 3–1 i kvartsfinalmatcher.

”Otroliga räddningar”

– När jag fick pucken fokuserade jag bara på att hitta nätet. Han (Ullmark) gjorde helt otroliga räddningar och höll oss kvar i matchen, säger Nagy.

Efter 19-årigens succéinhopp får Ulf Samuelsson svårt att välja målvakt till morgondagens retur.

– Det blir en till svår natt och jag får ligga och tänka på det. Jag tror man tar de bästa besluten när man får lugna ner sig lite och gå igenom var vi är och vad vi vill göra i morgon, säger han och fortsätter:

-Killen visar att han är redo men vi ska inte glömma att det är Starkbaum som tagit oss dit vi är i dag. Efter tisdagsträningen får vi bestämma oss för vem som ska stå.

FAKTA

”Uffes” svåra målvaktsval

Linus Ullmark, 19

Spelade matcher: 6.

Räddade skott: 156.

Räddningsprocent: 93,41%.

Formen:

Rutinen:

Kapaciteten:

Kommentar: Förvisso bara ett fåtal inhopp, men Ullmark har verkligen storspelat de få gånger han fått chansen. När Modo besegrade Luleå i slutet av januari blev tonåringen stor matchhjälte med 45 räddningar varav flera kvalificerade sådana. Valdes av Buffalo i draften 2012.

Bernhard Starkbaum, 27

Spelade matcher: 46.

Räddade skott: 1 260.

Räddningsprocent: 93,33%.

Formen:

Rutinen:

Kapaciteten:

Kommentar: Värvades som andremålvakt men fick chansen när Oscar Alsenfelt floppade. Och som han har tagit den. Österrikaren har överraskat alla, slutade trea i målvaktsligan och höll flest nollor i hela serien (8). Har förmågan att spika igen totalt men har haft det tungt mot Färjestad hela säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM