Modos oväntade lösning: Hollands förbundskapten

Barry Smith ska assistera Forsberg i Modobåset

Foto: MODOHOCKEY
Barry Smith, Anders Forsberg och Jan-Axel Alavaara ska bossa över Modo i framtiden.
HOCKEY

Under sitt senaste uppdrag hette motståndet Sydkorea, Australien och Litauen...

Nu tar Barry Smith, 52, plats i Modobåset – för att hjälpa Anders Forsberg.

– Han är en riktig hockeynörd, säger klubbens general manager, Markus Näslund, om värvningen av Hollands förbundskapten.

Nu bekräftades hockey-Sveriges kanske sämst bevarade hemlighet.

Anders Forsberg, 45, presenterades som ny tränare i Modo, en övergång som redan var klar i samband med att han sparkades av Skellefteå 46 matcher in på sin tredje säsong i Västerbottensklubben.

Nu står det också klart att Forsberg får hjälp i båset nästa säsong – av Hollands förbundskapten.

Barry Smith, 52 – inte att förväxla med Malmös och Detroits förre tränare med samma namn – kommer att assistera Forsberg i båset.

"En riktigt hockeynörd"

Nu slipper amerikanen möta nationer som Sydkorea, Australien, Rumänien och Litauen i VM:s b-grupp och ska i stället vara med att leda Modo i elitserien.

– Han är en riktig hockeynörd, hockey är livet för honom. Han lägger ner en enorm tid på sin roll och har ett hett temperament. Han kommer säkert att elda på en hel del, säger Markus Näslund på presskonferensen som allehanda.se sände live.

Näslund lärde känna Smith när 52-åringen var assisterande tränare i Vancouver mellan 2002–2008.

– På något sätt vill vi ha kvar en anknytning med ett bredare tänk. Barry är väldigt passande i den rollen. Han har mycket erfarenhet som ledare, fortsätter Näslund.

"Ingen koll alls på honom"

Anders Forsberg, som nu alltså vänder hem till sin födelsestad Örnsköldsvik och har skrivit på för tre år med Modo, har ingen koll på sin nye kollega.

– Jag har ingen koll alls på honom faktiskt. Men det är alltid bra att få lite andra influenser in i det här, säger han.

Smith själv hoppas att han tillför passion i Modo.

– Allt är nytt här, men när någon tidigare har sagt Modo Hockey till mig så är det svensk hockey jag tänkt på. Jag kan inte önska mig mer än att få komma hit, säger amerikanen på presskonferensen.

Även Jan-Axel Alavaara – med sex säsonger bakom sig i Modo – presenterades som klubbens nye assisterande tränare.