SHL-spelare har fastnat i dopningstest

Foto: TT
Edwin Hedberg.
HOCKEY

Modos forward Edwin Hedberg, 20, har testat positivt för dopning.

Nu riskerar han avstängning.

– Det är huvudsakligen ett bantningsmedel, säger Hedberg till Expressen.

Det är med det dopningsklassade medlet sibutramin som Hedberg har ertappats.

Han fastnade i ett test i samband med matchen mot Brynäs den 8 februari.

– Det är huvudsakligen ett bantningsmedel, och det är inget jag strävar efter. Så det kom som en chock, säger Hedberg till Expressen.

"Tar avstånd"

Enligt uppgifter till tidningen kan följden bli upp till tre månaders avstäningning.

På sin hemsida bekräftar Modo att de nåtts av ett meddelande av Riksidrottsförbundets dopningskommission att Hedberg spelat med ett otillåtet preperat i kroppen.

–  Modo hockey tar tydligt avstånd från allt användande av otillåtna preparat. Vi kan inte kommentera detta fall innan dopingkommissionen kommit till ett beslut, säger ordförande Tomas Byberg till hemsidan.

Vill inte kommentera

Edwin Hedberg, som spelade 53 matcher och gjorde tio poäng den här säsongen, har valt att stänga av sig själv i väntan på beslut.

– Ifall man skulle få en avstängning av det här så har tiden redan börjat, säger han till Expressen.

Sportbladet har varit i kontakt med Modos general manager Per Svartvadet, som inte vill lämna några kommentarer.

FAKTA

Fyra tidigare dopningsfall inom svensk ishockey:

Patrik Nilson, 2003:

I juli 2003 meddelades att Patrik Nilsson testades positivt för dopning. I samband med en semesterresa i Florida hade han köpt kosttillskott som innehöll det förbjudna ämnet nandrolon.

Daniel Jardemyr, 1995:

AIK-back men under tiden han var utlånad till Malmöklubben Pantern visades hans test spår av amfetamin och han stängdes av under två års tid. Kom tillbaka och gjort ett flertal säsonger utomlands.

Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson, 1974:

Under hockey-VM 1974 tog "Lill-Pröjsarn" en nässpray som innehöll det förbjudna ämnet efedrin. Tre Kronors 4–1-seger mot Polen i VM ändrades till förlust, 0–5.

Nicklas Bäckström, 2014:

Skulle spela det som han beskrev som den största matchen i karriären. Men inför OS-finalen mot Kanada åkte han fast i ett dopningstest efter att hans allergimedicin givit utslag. Tre Kronor förlorade matchen.