Förre Modospelaren och VM-hjälten död

1 av 3 | Foto: ANDERS CARLSSON
Miroslav Hlinka (mitten) tillsammans med dåvarande lagkamraterna Joakim Lindström och Mattias Weinhandl i Modo 2002.
HOCKEY

Förre Modospelare Miroslav Hlinka har hittats död.

Den slovakiska VM-hjälten blev 42 år.

– Usch, fy fan vad hemskt, säger förre lagkamraten Magnus Wernblom.

Miroslav Hlinka spelade i Modo säsongerna 2001/2002 och 2002/2003.

Hans främste merit är VM-guldet med Slovakien 2002.

Nu har 42-åringen påträffats död. Hlinka hittades på ett hotellrum under söndagen enligt slovakiska media. Den förre Modospelaren arbetade som assisterande tränare i HC´05 Banská Bystrica, dit han återvände 2009 för att spela två säsonger.

På sin hemsida skriver klubben: ”Med djup sorg meddelar vi i dag den 14 september att den förre storspelaren och assisterande tränaren Miroslav Hlinka avled vid 42 års ålder. HC 05 uttrycker sitt djupaste deltagande till alla anhöriga”.

”En glad skit”

Förre lagkamraten Magnus Wernblom blir chockad när han får beskedet om Hlinkas död.

– Usch, fy fan vad hemskt. Jag spelade med honom två år. Det starkaste minnet jag har av honom var att han var lite full i fan, hade alltid en räv bakom örat, en spelevink. Man hade inte tråkigt i närheten av honom, det var en glad skit, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det var en duktig hockeyspelare med, men minns honom mest som en spelevink som var väldigt glad. På plan ville han alltid laget väl, mot lagkamraterna var han alltid glad och trevlig.

Landslagskompisarna bedrövade

I Modo var Hlinka även lagkamrat med bland annat Mattias Weinhandl och Joakim Lindström.

Sammalagt gjorde Hlinka fyra VM-turneringar i den slovakiska landslagströjan och hans forna landslagskompisar är bedrövade.

– Miro var min rumskamrat 2002 när vi blev världsmästare och i Sankt Petersburg (VM-silver 2000, red. anm). Det är svårt för mig att prata om det. Det kommer som en chock för mig, det finns inte ord, säger Martin Strbak till slovakiska sajten Hokej.

Ladislav Nagy, som spelade i Modo så sent som 2012, har också spelat med Hlinka i landslaget.

– Jag är chockad. Vi var i kontakt när vi spelade en match mot Banská Bystrica. Jag kan inte fatta det, säger Nagy, nu i Slovan Bratislava.