Bomben: Brashear klar för Modo

Forsberg: ”Ska göra lite ont att möta oss”

Foto: MATS STRAND
Tvillingarna Sedin med tuffingen Donald Brashear i Canucks omklädningsrum under debutåret 2000.
HOCKEY

Peter Forsberg ville värva en polis för att skydda Modos unga talanger.

Nu har han värvat sin förre livvakt – 42-årige NHL-ikonen Donald Brashear.

– Med Donald är det väl ingen som gör chicken dance framför vårt bås i alla fall, säger ”Foppa” till Sportbladet.

Modo drabbades i början av säsongen av flera huvudtacklingar. Det fick assisterande general manager Peter Forsberg att tröttna.

– Det verkar vara lite legalt att smälla på skallen och jag skulle gärna se att vi tog in någon lite mer tuffhet i laget och se till att våra unga killar får spela match, sa han då.

Nu har Forsberg hittat en polis till laget. Den 42-årige NHL-ikonen och hårdingen Donald Brashear är klar för klubben.

– Vi kan inte räkna med 50 mål, men han är en spelare som vi saknar. En kille som går ut och styr upp. Vi har inte haft någon aggressiv spelare och det ska bli kul att se vad han kan göra, säger ”Foppa”.

Har tränat MMA

Modos assisterande general manager fortsätter:

– Vi har haft mycket skador och tacklingar och vi är ett väldigt ungt lag. Nu med Donald är det väl ingen som gör chicken dance framför vårt bås i alla fall. Han vet varför han är här. Han kan inte bara gå ut och slåss och bråka, men det adderar lite extra krydda. Det ska vara lite jobbigare att slå oss. Det ska göra lite ont och det har det inte gjort nu. Det får vara lite grinigt i slutet och med Donald ska de förhoppningsvis få betala priset om de ska vinna.

Han är 42 år, hur bra form är han i?

– Han har kommit lite till åren, men han är i otroligt bra shape och har spela i kanadensiska ligan och tränat lite MMA. Han är väldigt exalterad över att vara här och var positiv första gången jag pratade med honom. Han har aldrig spelat i Europa och vill prova det.

Har skyddat flera svenskar

Brashear var känd som en av NHL:s tuffaste spelare och var ”Foppa” livvakt när han spelade i Philadelphia. Han har även skyddat Markus Näslund och bröderna Sedin i Vancouver.

– Han är bra att ha i laget. Jag trivdes väldigt bra med att ha honom på mitt lag. Han gillar att spela hockey och gör allt för laget, säger Forsberg, som även har stått på andra sidan:

– Det var jobbigt att åka till Vancouver när man mötte honom. Man får se upp, när han får upp farten bör man inte stå i vägen.

2000 råkade Brashear ut för ett av NHL:s värsta överfall någonsin när Marty McSorley sänkte honom med en välriktad klubbsving. Brashears kontrakt med Modo sträcker sig över resten av säsongen. När han blir spelklar är oklart i dagsläget.

– Jag vet inte exakt, så snart som möjligt. Men det kanske blir svårt till på torsdag, säger Forsberg.