”Foppa” styr Modo från Las Vegas

”Peter har full koll, vi har kontakt dagligen i telefon”

1 av 5 | Foto: Jimmy Wixtröm
Modo-coachen Anders Forsberg.GM Per Svartvadet.DELAKTIG VARJE DAG Trots att Peter ”Foppa” Forsberg, Modos assisterande general manager, sedan i november befinner sig i Las Vegas har han total koll på vad som händer i klubben. Han har daglig kontakt med Per Svartvadet via telefon.
HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK. Modo är i fritt fall.

Krisklubben styrs av Per Svartvadet i Ö-vik och Peter ”Foppa” Forsberg – via telefon – i Las Vegas.

I natt cirkulerade uppgifter att de sparkat tränaren Anders Forsberg.

– Jag förstår innebörden av flödet. Men det är inget jag kan kommentera, säger general managern Per Svartvadet.

Det blev ännu en tung förlust för Modo. 3–6 mot Skellefteå. Modo har sex poäng upp till säker mark och har inte tagit en trepoängare sedan 29 november.

– Klart att man vill ligga så högt som möjligt, när man spelade själv och även som ledare var det för att vinna matcher. Man är en vinnarskalle när man håller på med det här, säger Per Svartvadet, Modos general manager.

Efter förlusten tog spekulationerna fart.

Flera medier menar att tränaren Anders Forsbergs framtid diskuterats inom styrelsen och att han kan få sparken under söndagen.

”Stämningen är bra”

För Sportbladet ger Per Svartvadet sin syn på uppgifterna.

– Vem som helst kan säga vad som helst och så blir det någon form av… Det är tråkigt, men jag förstår innebörden av flödet. Men det är inget jag kan kommentera eller som tillför processen någonting, säger han.

Men hur är förtroendet?

– Stämningen mellan mig, Anders och Alavaara är bra, det är inga problem.

Stämningen, ja. Men hur är förtroendet?

– Det är klart att hade vi inte haft förtroende för tränarna i båset hade de inte stått där i kväll. Det talar sitt tydliga språk tycker jag. Vi får göra det tillsammans. Vi ska inte göra oss av med några spelare heller. Vi får göra det lite bättre eller noggrannare för att ta tre poäng.

Är Anders Forsberg med i nästa omgång?

– Det tar jag för givet att han är.

Efter matchen, när Sportbladet fick tag på Svart­vadet, hade han suttit i ett långt möte med tränarna.

”Den sista att ge upp”

– Det var inget blodigt. De brukar gå igenom känslan på bänken och så. Surra lite och hör hur stämningen var nere på bänken och så. Sedan kollar de igenom matchen.

Anders Forsberg lämnades åter igen otillgänglig för media. Orsaken ska vara att man börjat snurra runt på uppgiften.

Hur mår Anders med allt snack?

– Det får du fråga Anders om. Vi tränare och ledare försöker bara vara ärliga och öppna och stötta varandra. Den frågan får du ställa till honom.

Vad finns mer att göra?

– Det är svårt att veta vad som är nästa grej. Hade man vetat det hade man gjort det direkt. Men den sista som ger upp är jag. Jag tycker det här är fantastiskt intressant, men jag vill inte ligga där nere. Jag vill vinna varje match, säger Svartvadet.

Modo har gjort en del förändringar. Spelare har plockats in, som Donald Brashear, Emil Djuse och Radek Smolenak. Det har också gjorts ändringar i sättet att spela under hösten.

En stor anledning till det är Peter ”Foppa” Forsberg, som är assisterande general manager från hemmet i Las Vegas.

– Han är inte på varje match men vi har jättemycket dialog så om allt möjligt. Han har full koll på allt, lägger sig i, har åsikter om förändringar, synpunkter, tips om allt från spelare till spelsystem, säger Svartvadet.

”Ska vi rätta till”

Hur delaktig kan man vara när man bor i Las Vegas?

– Hur delaktig som helst. Han är lika delaktig nu som när han var hemma. Vi har kontakt dagligen på telefon. Det är en jättebra dialog.

Men när det gäller truppen säger Per Svartvadet att vi inte kan förvänta oss många fler förändringar. Det trots att omklädningsrummet är fullt och nyförvärvet Smolenak inte ens fått en egen plats.

– Vi har inga planer på att sälja någon. Vi har planer på att få igång alla till att bli ännu bättre.

Slutligen, är ni bra nog för att fixa det här?

– Självklart, annars skulle jag inte hållit på med det här. Det som inte är bra ska vi rätta till.

Sportbladet har sökt Peter Forsberg utan framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM