Abrahamsson: Oväntat – men logiskt besked

HOCKEY

William Nylander avslutar säsongen i Nordamerika.

En mardröm för Modo.

Och ett både högst oväntat och samtidigt logiskt besked.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Toronto är ett lag i rejäl gungning. Den anrika klubben riskerar att återigen missa Stanley Cup. Maple Leafs har för övrigt bara nått slutspelet en gång de nio senaste säsongerna. Dagen efter JVM-finalen kom beskedet att Maple Leafs sparkar tränaren Randy Carlyle. Det var konsekvenserna av en misslyckad bortaturné under tiden då junior-VM avgjordes i Air Canada Center.

Nu är goda råd dyra och klubben väljer att lyfta på varenda sten för att försöka rädda säsongen. Ett av de starkaste trumfkort de hade på handen var att ta tillbaka sitt förstaval från sommarens draft.

Sett ur det perspektivet är valet att kalla hem William Nylander inte alls ologiskt.

Om Nylander haft något att säga till om i den här affären är jag övertygad om att han varit positiv till att återvända. Min känsla har hela tiden varit att det är i Maple Leafs och NHL han vill vara den här säsongen.

■ ■ ■

Vändning av Toronto

Ändå trodde jag inte på den här utvecklingen. Att Nylander har en klausul som ger Toronto rätten att kalla tillbaka honom fram till mitten av januari har varit känt sedan han återvände till SHL i höstas.

Inför JVM-kvartsfinalen mot Finland pratade jag med klubbens chefsscout Dave Morrison. Då fanns det ingenting som talade för att Nylander skulle återvända till Toronto redan den här säsongen.

– Jag tror inte det. Jag kan inte se det. Han har gjort det bra i Modo, och saker går bra, jag ser ingen anledning att vi ska ta tillbaka honom, sa Morrison då.

Morrison sa också att Toronto varit nöjda med Nylanders spel i gruppmatcherna, men att ”det är nu de stora matcherna börjar” och syftade på slutspelet.

De tre matcherna i slutspelet blev ingen succé.

Efter ett riktigt bra gruppspel mattades Nylander en hel del, precis som hela det svenska laget.

Men Morrison la också till: ”Det är egentligen inte mitt beslut”.

Och nu har klubbledningen valt en annan väg.

■ ■ ■

Modo blir ett annat lag

Lyckas Nylander i NHL redan den här säsongen?

Jag har inget bra svar på det. Att Nylander har en skyhög potential råder det inget tvivel om, men har han redan nu det fysiska kapaciteten för att göra skillnad den här säsongen? Jag är inte helt övertygad om det.

Vad vi däremot vet är att det här är ett dråpslag för Modo som tappar en av sina få offensiva spetsspelare. Det verkar inte finnas några pengar att förstärka laget med och klubben bör redan nu ställa in sig på kvalspel för fortsatt existens i SHL.

Modo blir ett annat lag utan Nylander. En hel del offensiv kompetens försvinner definitivt. Chansen att kompensera det ligger i ett stenhårt arbete där alla drar åt samma håll och ingen är viktigare än laget.

ARTIKELN HANDLAR OM