"Jag tycker att han skulle stannat kvar"

Torontos scout kritisk till beslutet: "Jag har inte varit involverad överhuvudtaget"

HOCKEY

Toronto kallar tillbaka William Nylander och placerar honom i farmarlaget.

Ett beslut som togs helt utan klubbens svenske europascout Thommie Bergmans vetskap.

– Jag tycker att han skulle ha stannat kvar hemma i Sverige, säger Bergman.

William Nylander har haft en succésäsong i krislaget Modo. Trots det hade Toronto – som draftade jättetalangen i förstarundan i fjol – så sent som förra veckan inga planer på att kalla tillbaka honom till Nordamerika.

Det berättade chefsscouten Dave Morrison för Sportbladet i samband med JVM i Kanada.

– Jag tror inte det. Jag kan inte se det, han har sitt avtal och åtagande med Modo. Jag ser ingen anledning till att ta tillbaka honom då, sa Morrison då.

"Fick meddelandet idag"

Men under måndagen meddelade Toronto att Nylander ska lämna SHL-jumbon med omedelbar verkan.

Något som Thommie Bergman, klubbens europascout, inte vetat om.

– Jag har inte varit involverad överhuvudtaget, utan fick också det här meddelandet idag. Det här beslutet har tagits utan mig, säger han.

Vem är det som tagit det?

– Det är taget i det övre managementet, antar jag.

Vad tänker du kring beslutet?

– Jag tror att "Wille" är så bra att han blir hockeyspelare hur det än är, men jag tycker att det hade kunnat vara bättre för honom att spelat här, få en bra sommarträning till och bli starkare. Det är inte hur snabbt man får över dem som avgör hur bra det blir. Men han är supertalangfull, så det går nog bra ändå.

Hamnar i AHL

Något NHL-spel redan nu kan William Nylander dock inte ställa in sig på. På sin hemsida skriver Toronto att det inte är till Toronto Maple Leafs som 18-åringen ska ansluta, utan till farmarlaget Marlies i AHL.

– Jag tror att vårt farmarlag är bättre än vad Modo är. De flesta börjar där, men sedan får vi se vad som händer. Det är mycket möjligt att han har spelat ett antal matcher i NHL innan säsongen är slut. Om han spelar bra i Marlies och om det finns hål i laget, säger Thommie Bergman.

"Kan skita i det"

Han vill inte spekulera i varför Toronto återkallar Nylander just nu och inte efter säsongen.

– De tror att det är bättre för honom, antar jag. Att de tycker att de har mer kontroll över honom när han får träna och spela med Marlies, men jag vet inte riktigt. Det är lite olika åsikter, men det är vad de tycker, säger Thommie Bergman.

Hur reagerar du på att de bestämmer det här utan dig?

– Jag är så gammal så att jag kan skita i det. Men jag tycker att han skulle vara hemma i Sverige, om de hade frågat mig.

ARTIKELN HANDLAR OM