Nej, jag räknar inte ut Modo än

Abrahamsson: Blir en rysare in i de sista omgångarna

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Nej, det var inte Modos kväll. Inte den här kvällen heller.

En tysk och en norsk sänkte Övikslaget.

Nu börjar tiden rinna ut.

Men jag räknar inte ut Modo än. Det här blir en rysare in i de sista omgångarna.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Seger mot Rögle och det hade bara varit två poäng upp till säker mark för Modo. Nu blev det förlust och det betyder åtta poäng till Rögle och sex till Malmö, som förlorade efter straffar mot Färjestad.

Jag trodde Modo skulle lyfta snabbare när Andreas Johansson och Fredrik Olausson tog över. Jag hade fel.

Till tränarduons försvar ska sägas att lagbygget är för svagt och det har inte direkt varit lugn och ro i truppen.

Poängsnittet under Johansson/Olausson är precis över en poäng per match (24 på 23 matcher), det är givetvis inte tillräckligt för att lyfta i tabellen. Ändå är min känsla att Modo undviker kvalspel. Även om det har gått sakta har det ändå långsamt blivit bättre och det behöver inte vara någon nackdel att vara laget som jagar.

Det är ändå 14 omgångar kvar att spela. 42 potentiella poäng att kämpa om.

Redan på lördag kan Modo har knappat in tre poäng på Rögle och Malmö.

Övikslaget har nu tre av fyra matcher på hemmaplan, bland annat mot formsvaga Brynäs och bottenkollegan Malmö. Och det är i Fjällräven Center laget tagit poängen den här säsongen. På bortais har det bara blivit en enda trepoängare, det är givetvis alldeles för dåligt.

Efter de fyra matcherna väntar landslagsuppehåll och sedan ett nytt möte med Rögle i Ängelholm.

En tysk och en norsk sänkte Modo

Kvällens bottenmöte i Lindab Arena var allt annat än någon spelmässig höjdare. Inte minst hemmalaget hade i långa perioder väldigt jobbigt i spelet med puck.

Matchbilden gick inte i takt med resultatet.

Offensivt var Rögle bra i första perioden, men det var Modo som tog ledningen.

I mittperioden var skåningarna mediokra, men vann ändå perioden med 1–0. Rögle kan tacka en högst tveksam dubbelutvisning som Modo drabbades av. Där kunde Felix Schütz forcera in avgörande 2–1-målet.

Det tyska nyförvärvet var, tillsammans med norska målvakten Lars Volden, den store matchvinnaren för Rögle. I sin fjärde match fick han också spräcka målnollan, och han gjorde det två gånger om. Schütz gjorde ett enda mål och bara fyra poäng totalt på 23 KHL-matcher tidigare under säsongen. Mot Modo tryckte han in två puckar på två perioder.

I tredje perioden skapade Modo mer än de gjort i under de två första perioderna men blev mållöst. Rögle, vågade inte, orkade inte, kunde inte, skapa något framåt sista tio minuterna. I stället blev det en tung Modopress under avslutningen.

Modo får in två klasspelare

Rögle kan tacka förra säsongens kvalhjälte, norska landslagsmålvakten Lars Volden. Han räddade 37 av 38 skott och hade också hjälp av uppoffrande utespelare. Inte minst Almen Bibic som med ansiktet täckte ett av Modos sista skott.

I Rögle avgjorde alltså ett nyförvärv, i Modo debuterade ett annat. Ilari Filppula visade direkt att han blir ett viktigt tillskott inför avslutningen. Finländaren har sin styrka i spelet med puck och han var en av få i Lindab Arena som verkligen levererade passningar på bladet. Dessutom måste det snart vara dags för lagkaptenen Byron Ritchie att göra efterlängtad comeback. Där har Modo två högklassiga spelare som kommer att betyda mycket när allt ska avgöras.